Annons

Annons

Annons

Läsartext
Info om säkerhet och trygghet på Hantverkargården

SPF Seniorerna Moringens medlemmar fick information om säkerhet och trygghet.

Text

Detta är en läsartext.

Ylva Thomasson är kommunpolis i Nynäshamn. Foto: Privat

Annons

Oktobers medlemsmöte på Hantverkargården bjöd på en fullspäckad eftermiddag med information om bedrägerier mot äldre, krisberedskap och råd om hur vi själva kan agera här och nu för att undvika att drabbas.

Vår kommunpolis Ylva Thomasson inledde med exempel på den förslagenhet och fräckhet som bedragare använder. Vi behöver alla lära oss stå emot bedragarnas knep på stan, i hemmet och på nätet. Se exempel på polisen.se/prata-bedragerier eller säkerhetskollen.se.

Annons

Annons

Ring alltid polisen på 114 14 eller använd e-tjänsten på polisen.se om du misstänker att någon försökt lura dig eller utsatt dig för ett brott

Säkra upp dörren med säkerhetskedja (säkerhetsbygel) och titthål så att du kan se vem som ringer på utan att behöva öppna dörren

Prata med grannar eller andra i din omgivning. Grannsamverkan skyddar mot brottslighet.

Säkerhetschefen Milan Vladusic berättade om kommunens krisberedskap ur ett samhällsperspektiv med en koppling till hur vi som individer kan förbereda oss. I MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” finns all information om hur vi kan stärka vår hemberedskap när det gäller tillgång till mat, vatten, kommunikation, värme, betalningar och kontanter. Broschyren kan beställas från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (msb.se eller tel 0771-240 240).

Så inför förestående glittrande, glimrande advent och jul, när vi äntligen får lysa upp mörkret med ljus i vårt hus, lämnade räddningstjänstens chef Tony Kullman råd.

Byt batteri i brandvarnarna, byt ut brandfarlig mossa och frigolitsvampar mot marmorkross i ljusstakarna, byt ut den gamla elljusstaken mot en modern säker ledvariant, plocka fram brandfilten och införskaffa en pulversläckare.

Vi fick alla med oss SPF Seniorernas broschyr ”Den stora guiden om nätbedrägerier och ID-kapningar” – en handbok i hur du undviker att drabbas.

Annons

Slutligen en så viktig och trygghetsskapande information från polisen och räddningstjänsten. Om vi kan larma - så tar sig alltid blåljuspersonalen in - oavsett vilka lås och säkerhetskedjor vi har.

Eva Gustavsson, SPF Seniorerna Moringen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan