Annons

Annons

Annons

Insändare
Orimliga politiska arvoden

Georgios Tsiouras i Medborgerlig Samling skriver i en insändare om arvoden till politiker.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Georgios Tsiouras i Medborgerlig Samling.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Med tanke på debatten i Norrtälje om orimliga politiska arvoden är det hög tid även för Nynäshamns politiker att tänka efter innan arvodesgruppen fattar sina beslut.

Bakgrunden är att vi har ett basarvode som grundar sig på arvodet i riksdagen som nu blir 71 500 per månad. Jag vill i detta inlägg ta upp ett arvode som exempel.

Ett oppositionsråd erhåller 1,2 av basarvodet vilket blir 85 800 kronor per månad, 1 029 600 kronor per år. Till denna summa tillkommer kostnad för kontor och service i kommunhuset. Totalt ca 1,3 miljoner per år. Vid en halvtidstjänst cirka 650 000 per år.

Annons

Annons

Kostnaden ska jämföras med en genomsnittlig förvärvsarbetare som betalar cirka 70 000 per år i skatt till kommunen.

Mellan 10 och 20 förvärvsarbetares totala skatter till kommunen fordras således för att kommunen ska kunna arvodera ett oppositionsråd på halvtid alternativt heltid.

Jag vill med detta inlägg försöka få arvodesgruppen att visa stor försiktighet när arvoden ska beslutas inför kommande mandatperiod. Även för övriga politiska uppdrag.

Avslutningsvis vill jag säga att väldigt få, om ens några företagare, kommer upp till denna lönenivå och att vi inte behöver något oppositionsråd. Alla som sitter i opposition har till uppgift att granska och opponera mot vad man anser vara felaktigheter.

Georgios Tsiouras, ordförande, Medborgerlig Samling i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan