Annons

Annons

Annons

krönikaNynäshamn

David Klasson
Oberoende journalistik extra viktigt nu – men vi måste också höja priset lite

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det blir alltmer kostsamt att trycka och distribuera papperstidningar. Därför behöver Nynäshamns Posten göra en liten prishöjning nästa år.

Bild: David Klasson

Annons

Vi kommer aldrig att glömma torsdagsmorgonen den 24 februari 2022 – då Ryssland inledde det storskaliga och brutala anfallskriget mot Ukraina. För mig personligen är minnet dubbelt, för det slumpade sig så att det var just den morgonen som jag i praktiken trädde in som nyhetschef på Nynäshamns Posten. Några veckor senare blev jag också tidningens chefredaktör.

Nynäshamn hamnade verkligen i händelsernas centrum, när tusentals flyktingar från Ukraina anlände till vår hamn. Det satte så klart mycket stor prägel på innehållet i NP under våren.

Då Vladimir Putin beordrade sin armé att angripa Ukraina var hans övergripande syfte att förvägra det ukrainska folket rätten att bestämma över sin egen framtid. Han önskar också att oberoende medier i Ukraina ska förtryckas lika hårt som medierna i Ryssland.

Annons

Annons

David Klasson.

Bild: Carina Albin

Lyckligtvis är vi inte i den situationen här i Nynäshamn och i Sverige. Här har vi haft fria och demokratiska val i höst. Inför valet ställde vi på NP sådana frågor till de politiska partierna som vi vet att våra läsare vill ha svar på. Efter valet har vi rapporterat mycket om vilka som ska styra vår kommun och hur de ska samarbeta med varandra. Sådant som upplysta medborgare i en demokrati behöver veta.

De lokala och nationella politiker som blev valda kan aldrig bestämma vad vi på Nynäshamns Posten ska rapportera om, eller inte rapportera om. Det avgör jag, som är ansvarig utgivare, och jag är utsedd av tidningens ägare Bonnier News Local.

Vladimir Putin har inte makten att förstöra grunderna för den svenska demokratin. Men det oroliga omvärldsläget – som Putin i allra högsta grad bidrar till att orsaka – ställer till en del bekymmer för många av oss. NP har den senaste tiden rapporterat till exempel om hur inflationen slår hårt mot lokala jordbrukare och om restaurangen i Ösmo som inte längre kan servera lunch på grund av de höga elpriserna.

Annons

Annons

På liknande sätt påverkas även Nynäshamns Posten. Priserna på tidningspapper stiger kraftigt och de höga elpriserna gör också att tidningarna blir dyrare att trycka. Att bränslepriserna är höga märks när tidningarna ska köras ut till prenumeranternas brevlådor.

Från den 1 januari höjs därför prenumerationspriset på vår papperstidning från 198 till 218 kronor per månad. Utslaget per nummer blir det en höjning på ett par kronor. Det är intäkter som vi behöver för att behålla och utveckla vår oberoende lokala journalistik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan