Annons

Annons

Annons

Insändare
Lärare: Klimatet på Vanstaskolan är trivsamt

En lärare på Vanstaskolan i Ösmo skriver i ett insändarsvar om situationen på Vanstaskolan i Ösmo.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Tvärtom så upplever jag klimatet i personalrummet som trivsamt och i relationen till ledningen tycker jag att det är högt i tak", skriver läraren.

Bild: Carina Albin

Annons

Svar till "Förbannad förälder".

I fredagens NP skriver en mycket förbannad förälder om Vanstaskolan och hävdar att "det är allmänt välkänt att flertalet pedagoger mår dåligt på grund av den höga arbetsbelastningen och det dåliga ledarskapet ...". Skribenten ifråga menar också att "personalen mår fysiskt och psykiskt dåligt av den osunda stämningen som råder på Vanstaskolan".

Annons

Jag måste anta att denna ilska grundar sig i personliga erfarenheter som inte varit så positiva, något jag har full respekt för. Jag skulle dock vilja hävda att det sätt på vilket denna förälder uttrycker sin frustration är både osant och orättvist.

Annons

Det grundar sig troligtvis på lika mått okunskap och bristande förmåga. Okunskap om hur det faktiskt står till på Vanstaskolan och bristande förmåga i att se landskapet utanför den egna erfarenheten.

I rubriken undrar insändarens författare om Pär Olsson ens besökt Vanstaskolan, varför jag måste anse att hen själv anser sig ha en större erfarenhet. Jag kan garantera att min erfarenhet av Vanstaskolan vida överstiger detta, även om föräldern ifråga själv gått på skolan från år 1 till 9.

Under mina 20+ år som pedagog på sagda skola så har det givetvis funnits perioder då arbetsmiljön mer liknat det som beskrivs i insändaren och då jag själv funderat på att aktivt söka mig därifrån. I år är inte ett sådant år. Även om jag absolut tror att det kan finnas personal som inte mår bra och upplever arbetet som alltför krävande, så känner jag inte alls igen beskrivningen i insändaren. Tvärtom så upplever jag klimatet i personalrummet som trivsamt och i relationen till ledningen tycker jag att det är högt i tak.

Enligt mig så siktar du in dig på fel nivå. Det som skapar en hög arbetsbelastning för lärarna är snarare en resursbrist som tvingar skolorna att ständigt trolla med knäna.

Lärarna tvingas att i olika utsträckning agera administratörer, specialpedagoger, samtalsterapeuter och socialsekreterare. Lägg därtill ett betygssystem som endast premierar elever med teoretiskt hög begåvning och straffar ut de som inte passar in. Dessa problem kan dessvärre inte åtgärdas lokalt på Vanstaskolan, utan måste angripas på nationell nivå.

Jag kan bara hoppas att de problem du erfarit i dina möten med Vanstaskolan löser sig, så att du slipper vara så förbannad nästa termin.

Behörig lärare på Vanstaskolan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan