Flaggning är ett sätt att uppmärksamma speciella tillfällen. Det har ett symboliskt värde i glädje, sorg och delaktighet. Flaggan är också en symbol för landet och för de demokratiska värden som landet står för, nämligen fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter.
Nyligen antog kommunstyrelsen nya riktlinjer för vad som ska gälla vid flaggning i kommunen. De gamla riktlinjerna var från 2012 och behövde uppdateras, säger kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M).
Annons

Marcus Svinhufvud (M). Foto: Nynäshamns kommun
– De behövde anpassas till hur organisationen ser ut idag. Nu har vi uppdaterat policyn för när flaggning ska ske, och vem i organisationen som har ansvar för att det genomförs.
Annons
I Nynäshamns kommun flaggas det på allmänna flaggdagar, vid utländska besök och vid andra högtidliga tillfällen. De nya riktlinjerna slår fast vilka tider som flaggan ska vara hissad, och vilka flaggstänger som är officiella, det vill säga vilka som ska användas när svenska flaggan hissas.

Prideflaggan. Foto: NP/arkiv
Policyn reglerar även hur det flaggas vid sorg/dödsfall av anställda och förtroendevalda, vid utländska och officiella besök, under Europadagen och när det flaggas med kommunloggan.
Kommunstyrelsen beslutade även att kommunen ska flagga med regnbågsflaggan under Stockholm Pride.
– Det har vi gjort tidigare men det har inte stått med i policyn, säger Marcus Svinhufvud.

Johann Wolf, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nynäshamn.
Bild: Kristina Laitinen
Alla partier var överens om den nya policyn, utom Sverigedemokraterna som reserverade sig mot beslutet. Partiet menar att kommunen inte bör flagga för olika organisationer eller föreningar. Att stödja vissa och välja bort andra kan skapa konflikter, skriver gruppledaren Johann Wolf i reservationen.
”Vi anser att flaggning på kommunens flaggstänger enbart ska ske med svenska flaggan, kommunflaggan eller med utländska nationsflaggor och då i samband med besök eller annat sammanhang då det är relevant”, skriver han.