Annons

Annons

Annons

Insändare
Bostadsbyggandet i länet faller – upp till bevis för Kristerssons regering

Jimmy Bergman och Johan Nyhus på HSB skriver i en insändare om behovet av åtgärder mot den allvarliga bostadsbristen i Stockholms län.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Johan Nyhus och Jimmy Bergman på HSB.

Bild: Privat

Annons

De mörka molnen hopar sig på bostadsmarknaden men regeringen har inte presenterat några konkreta lösningar på problemen. Väljarna har tappat hoppet: Endast 16 procent tror att regeringen förmår lösa bostadsbristen under mandatperioden, enligt en färsk Sifoundersökning.

Regeringen och den nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) har ärvt en bostadsmarknad där det mesta går åt fel håll just nu: räntorna rusar, bostadsköparna tvekar och bostadsbyggandet bromsar in. Enligt Byggföretagens prognos faller bostadsbyggandet i Stockholms län med 19 procent, mätt i bygginvesteringar, under nästa år. Samtidigt har de skärpta kreditrestriktionerna stängt en stor grupp människor utanför den ägda bostadsmarknaden.

Annons

I samband med regeringens budget presenterades en inriktning för bostadspolitiken framöver. Reformer ska genomföras för att ge fler möjlighet att äga sitt boende, för att öka tillgången till byggbar mark och för att förenkla byggprocesser. Det ska även ges incitament till ökat byggande, särskilt för svagare grupper. Det är en lovande inriktning, men de konkreta förslagen saknas.

Annons

Väljarna är pessimistiska. Endast 16 procent tror att regeringen kommer kunna göra något åt den bostadsbrist som finns i stora delar av landet, enligt en färsk Sifoundersökning beställd av HSB. Men det ska sägas: regeringen Löfven hade för fyra år sedan exakt samma låga förtroendesiffra.

Även om väljarna har tappat hoppet, finns det lösningar. Här följer fem förslag som vi inom HSB menar leder till att fler kan hitta ett eget hem.

Inför ett statligt garanterat startlån för förstagångsköpare. Ett färdigutrett förslag finns redan som skulle göra det möjligt för cirka 400 000 förstagångsköpare att köpa en egen bostad.

Slopa det senaste amorteringskravet. Alla regeringspartier gick till val på att förändra amorteringskravet, som stängt ute unga vuxna från bostadsmarknaden. Vi förutsätter att de håller det vallöftet.

Bevilja amorteringsfrihet under de första fem åren för den som köper en nyproducerad bostad. Denna möjlighet finns redan idag men måste utnyttjas betydligt bättre.

Inför stöd till bosparande. Med ett avdragsgillt bosparande har fler möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen.

Få till stånd snabbare processer för bostadsbyggande. Kommunerna behöver ha resurser för att minska handläggningstiden, korta ledtiderna och höja planberedskapen.

Nu är det upp till bevis för Ulf Kristerssons regering. Det behövs konkreta åtgärder som gör att fler i Nynäshamn kan få tillbaka hoppet om ett eget hem.

Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

Jimmy Bergman, vd HSB Södertörn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan