Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Rebecca Ädel kämpar emot sitt eget förflutna: ”Skäms för det som jag skrev”

Lokalpolitikern Rebecca Ädel skäms över att i sin ungdom ha varit engagerad den nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Ädel menar att hennes stora drivkraft både som lärare och som politiker är att förhindra att fler ungdomar hamnar i en liknande situation.

Text

Annons

Den 27 oktober utsågs Rebecca Ädel, 33, till en av elva ledamöter i kommunstyrelsen i Nynäshamn. Dagen därpå avslöjade Expressen – i samarbete med stiftelsen Expo – att Ädel för cirka tio år sedan var engagerad i den nazistiska Svenska motståndrörelsen (SMR). Hon skrev texter och korrekturläste andras artiklar till SMR:s propagandaorgan Nordfront.

Nu vill Rebecca Ädel berätta om sin bild av vad som hände – och om hur hon idag ser på sin bakgrund i det antidemokratiska och våldsamma SMR.

– När David Baas (Expressens reporter) kom fram till mig på fullmäktige blev jag jätteställd mot väggen och visste inte alls hur jag skulle agera. Jag saknar helt medieträning och har aldrig varit i en sådan situation tidigare, säger Rebecca Ädel till NP.

Annons

Annons

– Jag ångrar att jag inte tog den intervjun med en gång. Men jag förstod inte vad det handlade om och jag blev väldigt upprörd.

Det som jag skrev går emot hela min egen identitet

Rebecca Ädel har framträtt i flera intervjuer under den stormiga tiden, men tycker inte att det som hon har velat säga, har fått komma fram ordentligt.

En del av Expressens avslöjande handlade om att Rebecca Ädel under det fingerade namnet Rebecca Olofsson skrev texter som publicerades på Nordfront. Det skedde under 2012 och början av 2013, alltså för cirka tio år sedan.

– När jag läser de texterna så skäms jag över det som står i dem. Åsikterna som uttrycks stämmer inte med vad jag tycker idag. Det som jag skrev går emot hela min egen identitet. Jag vet att jag har gjort fel och jag ångrar mig, säger Rebecca Ädel.

– Men det påstås också att jag har varit en viktig del av den nazistiska propagandaspridningen i Sverige. Det håller jag inte med om. Jag har skrivit några få artiklar, under fyra månaders tid. Så jag har inte varit viktig för någon propagandaspridning.

Rebecca Ädel. Foto: Privat

En annan del av avslöjandet handlar om saker som Rebecca Ädel har skrivit på Nordfronts interna kommunikationsforum. Detta säger Rebecca Ädel att hon har svårt att förhålla sig till, eftersom hon inte minns det.

– Jag vet att jag har uttryckt mig dumt i de här artiklarna, så förmodligen har jag gjort det i privata meddelanden också. Men privata meddelanden kan inte räknas som propagandaspridning.

Annons

Några av kommentarerna från det interna forumet har fått särskilt mycket uppmärksamhet. Enligt Expressens publicering var det klockan 03.34 på natten den 16 maj 2012 som Rebecca Ädel skrev: ”Hoppas att någon tar sitt sunda förnuft till fånga och skjuter skallen av henne”. Enligt Expressen handlar kommentaren om en känd svensk författare.

Annons

– Jag vet inte vem det är som vi pratar om, jag har ingen aning om det. Jag har inget minne av att jag att jag har skrivit något sådant. Men om jag har gjort det, så är det såklart jättedumt.

Det är givetvis fruktansvärt, men jag har aldrig känt Klas Lund.

Expressen har också lyft fram att Rebecca Ädel under den här perioden, i intern kommunikation, har riktat beröm till nazistledaren Klas Lund. Detta har väckt stor upprördhet i Nynäshamn, eftersom Klas Lund var en av de skinnskallar som 1986 misshandlade Ronny Landin till döds vid Nickstabadet i Nynäshamn.

– Det mordet ägde rum flera år innan jag själv var född. När jag växte upp hörde jag talas om det, men inte mer än så. Sådana saker börjar man bli medveten om när man är tonåring, men när jag var i den åldern hade det hunnit gå så lång tid sedan det här mordet.

– Att det var var Klas Lund som hade begått det brottet hade jag ingen aning om, det blev jag medveten om genom era artiklar. Det är givetvis fruktansvärt, men jag har aldrig känt Klas Lund.

Jag kan inte hävda, att jag inte visste vad det fanns för typ av personer i den rörelsen.

Annons

Svenska motståndsrörelsen, nu Nordiska motståndsrörelsen, är en väldigt antidemokratisk rörelse och många av dess medlemmar är dömda för att ha begått våldsbrott. Hur medveten var du om det, när du var kopplad till den?

– Jag kan inte hävda att jag inte visste vad det fanns för typ av personer i den rörelsen. Men jag som ung kvinna, som hade ett förhållande med en mycket äldre man, tog mig ur den här patriarkala och våldsbejakande rörelsen helt på egen hand.

Rebecca Ädel har tidigare skrivit i ett öppet brev om hur hennes dåvarande pojkvän – som var medlem i SMR – hade total kontroll över hennes liv och även isolerade henne från alla utom honom själv.

Annons

Du var ändå 22 år och studerade på en högre utbildning till lärare när du skrev de här texterna. Hur tänker du kring det?

– Man kan inte hävda att jag var en mogen vuxen, på något sätt, i och med att jag rörde mig i sådana här kretsar. Dessutom hade jag en mycket äldre pojkvän. Jag hade inte hamnat där om jag inte hade haft den pojkvännen från första början.

Min bakgrund, det är den som gör att jag riktar in mig på just de frågorna.

Hur ska invånarna i Nynäshamn kunna lita på att du inte fortfarande har antidemokratiska åsikter, med tanke på din bakgrund?

Jag gick till val som sverigedemokratisk politiker och jag kommer, trots att jag nu sitter som partilös, att hålla Sverigedemokraternas linje, speciellt i frågor som gäller skola, utbildning och trygghet. Det var mina kärnfrågor under valet och det är det fortfarande.

– Min bakgrund, det är den som gör att jag riktar in mig på just de frågorna. För det är viktigt för mig, jag vill inte att någon elev eller ungdom ska behöva känna det svek som jag kände, från skolan och kommunen. För att om man struntar i det här, blir konsekvensen att ungdomar försvinner ut i utanförskap. Det är det som vi ser idag, och det var vad jag sade under valrörelsen.

Annons

Folk som har hamnat fel, men ändrat sig, måste också kunna bli politiker.

Enligt Säkerhetspolisen är det framför allt två politiska rörelser som utgör hot mot demokratin i Sverige – nynazister och extrema islamister. Om en person som för tio år sedan hade varit kopplad till en militant islamistisk organisation hade blivit invald i kommunstyrelsen, vad hade du tyckt om det?

Jag hade undersökt hur den här personen har uttryckt sig under valrörelsen, till exempel. Har personen sagt sig stå för människors lika värde? Har personen nu sagt sig vara emot extrem islamism? Då måste man ju se till det som personen säger och hoppas på att en förändring har skett.

Annons

– Om personen dessutom jobbar aktivt emot en sådan ideologi i skolan, då skulle jag se det som en person som verkligen vet vad den pratar om. Folk som har hamnat fel, men ändrat sig, måste också kunna bli politiker och jobba för det som de vet är rätt, utifrån sin egen bakgrund.

Jag är den SO-lärare som nog stannar lite extra länge vid kolonialism och slavhandel.

Rebecca Ädel är mycket kritisk till att hon för tillfället är avstängd från sitt arbete som lärare i svenska och SO på Vanstaskolan i Ösmo. Nynäshamns kommun håller på att utreda om hon i sin undervisning har gjort något som är oförenligt med läroplanen. Hon menar att det inte finns någon grund för sådana misstankar.

– Jag vet att många har varit upprörda över att jag arbetar som lärare. Men jag är den lärare som i undervisningen i svenska väljer att läsa “Pojken i randig pyjamas”, för att jag tycker att det är så viktigt att ta upp Förintelsen. Och jag är den SO-lärare som nog stannar lite extra länge vid kolonialism och slavhandel, just därför att vi måste diskutera det här, det får inte hända igen.

Annons

Rebecca Ädel beskriver sina drivkrafter som politiker och sina drivkrafter som lärare, som två sidor av samma mynt.

– Jag ser ju vart det brister i skolan. Jag ser tydligt när en elev är på väg mot utanförskap, eftersom jag själv har varit en sådan elev. Jag vet hur det är att vara i ett destruktivt förhållande. Jag vet hur det är att hamna i situationer som är svåra att ta sig ur. Jag vill att man på allvar ska ta tag i de här problemen, men som enskild lärare finns en gräns för vad man kan göra. För att lyckas måste frågorna även upp på politisk nivå.

Fotnot: Artikeln har tillfogats en rättelse. I den första versionen stod att Rebecca Ädel publicerade artiklar på Nordfront under 2012. Hon gjorde det även under de första månaderna 2013.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan