Annons

Annons

Annons

Ädel avslöjad för naziförflutet

Rebecca Ädel får sluta som lärare – köps ut för 800 000 kronor

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel får lämna sin tjänst som lärare. Nynäshamns kommun och Ädel har slutit en överenskommelse som innebär att hon får drygt 800 000 kronor för att sluta.

Text

Nynäshamns kommun har kommit överens med Rebecca Ädel om att hon ska lämna sin anställning. Hon får tjugo månadslöner, drygt 800 000 kronor, för att sluta.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

I början av november blev läraren och tidigare SD-politikern tagen ur tjänst från sitt jobb högstadielärare på Vanstaskolan i Ösmo, sedan Expressen och Expo avslöjat att hon spridit nazistisk propaganda. Kommunen inledde en utredning mot henne som skulle visa om Ädel har uttryckt högerextrema åsikter i sin roll som lärare.

Annons

Annons

– Att uttrycka icke-demokratiska åsikter i sin yrkesutövning bryter mot anställningsavtalet och kan påverka anställningen, sade Pär Olsson till NP då.

Senare har det kommit fram nya uppgifter som ledde till att hon formellt stängdes av från jobbet som lärare.

Nu har Nynäshamns kommun och Rebecca Ädel kommit överens om att hon ska lämna sin anställning. Kommunen ger Ädel ett avgångsvederlag på drygt 800 000 kronor.

– Det stämmer att vi gjort en överenskommelse om en avslutad tjänst, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

– Arbetsrätten är stark och det fanns risk för en långdragen tvist. Det i sin tur hade kunnat leda till att alltför mycket fokus läggs på det här ärendet, i stället för det uppdrag som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen att alla våra barn och elever får en utbildning med hög kvalitet. Det här var ett sätt för oss att gå vidare och få ett avslut i ärendet.

Den utredning som pågår mot henne kommer nu att avslutas, fortsätter Pär Olsson.

– Utredningen har inte färdigställts. Vi kommer heller inte att slutföra den eftersom arbetsgivare och arbetstagare har slutit den här överenskommelsen som innebär att tjänsten upphör, säger Pär Olsson.

Annons

Enligt uppgörelsen upphör Rebecca Ädels anställning den 16 december i år. Av överenskommelsen framgår att Ädel får ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, vilket motsvarar 803 400 kronor. Avgångsvederlaget betalas ut som ett engångsbelopp i samband med löneutbetalningen senast januari 2023.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan