Annons

Annons

Annons

Läsartext
The ballad of the brown king i Ösmo kyrka

"The ballad of the brown king" framfördes i Ösmo kyrka.

Text

Detta är en läsartext.

Hela ensemblen. Foto: Max Möllerfält

Annons

I Ösmo kyrka gavs på lördagen den 17 december en mäktig konsert, som ett led i tidigare konserter, som baserats på kvinnliga tonsättare och kompositörer.

Denna gång presenterades musik av den amerikanska kompositören Margaret Bonds. Hon var född i Chicago 1913 och dog i Los Angeles 1972. Var kompositör, pianist, arrangör och lärare.

Hon skrev sitt första verk då hon var fem år gammal och var en av de svarta kompositörerna och artisterna, som förde en kamp för att bli erkänd i USA. Hon är mest känd idag för sina populära arrangemang av afrikanska spirituals.

Annons

Annons

Denna kväll var det sverigepremiär av hennes verk The ballad of the brown king, i regi av Katarina Rudérus.

Katarina Rudérus. Foto: Max Möllerfält

Medverkande var Ösmo-Torö kyrkokör, Ösmotetten, Haninge Sinfonietta samt Hanna Fritzon (sopran) och Linus Flogell (baryton).

Katarina hälsade alla välkomna och programmet inleddes med att kyrkokören sjöng ”Öppna en väg” av Anna Cederberg Orreteg. ”Betlehems stjärna” sjöngs av Linus Flogell. Hanna Fritzon framförde ”Jul, jul, strålande jul”. Där fick vi lyssna till en lite annan sättning i melodin, än den vi är vana vid. Men även  den är så mäktig och till Hannas höga fina sopranstämma, kan man njuta till fullo.

Ösmotetten består av sex vackra damröster under ledning av Katarina. De framförde ”There is no rose” av Agnet Sköld.

Så till verket som består av nio sånger, varav jag nämner några: ”Sing Alleluia” , ett mäktigt framförande av kyrkokören, som ”lyfte” hela kyrkorummet. ”Mary had a little baby”. en vacker melodi, precis som titeln på sången. ”Now when Jesus was born” sjöngs av alla männen i kören. ”Alleluia Christ the king” blev en värdig avslutning på detta fina program.

Annons

Ett fantastiskt framförande av alla medverkande inklusive Mikael Fahlstedt, som hanterade flygeln med sin proffsighet.

Katarina och Unni är Ösmos svar på de bästa dirigenter och arrangörer vi har i vårt land. Tack för ert arbete med att få fram så fina musikupplevelser, som ni bjuder oss församlingsbor på.

Anna Möllerfält

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan