Annons

Annons

Annons

Insändare
Dålig färdtjänst orsakar otrygghet

Lou-Lou Hillstad, Martin Hillstad och Elin Norberg riktar i en insändare kritik mot färdtjänsten i Region Stockholm.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Återigen riktas det kritik mot hur färdtjänsten fungerar i Nynäshamns kommun.

Bild: TT

Annons

Vi ruttnar enormt på hur dåligt färdtjänsten fungerar överlag, och på taxichaufförer som struntar i sina körningar i synnerhet. Det är under all kritik! Att behöva vänta i timmar på bilar som inte kommer, att inte bli meddelad, att behöva bli stressad och orolig. Att möta chaufförer som inte kan svenska. 

Annons

Färdtjänst ska finnas för att öka självständigheten hos personer med behov av stöd gällande resor, men med det här icke fungerande systemet skulle vi säga att behovet av stöd blir så mycket större. Vad gör man när taxin inte kommer? Hur ska jag ändra mina planer när jag blir flera timmar sen? Vart tar jag vägen när jag måste vänta? Det kan vara vinter och kallt. Hur kan jag veta vad jag ska göra om jag har en intellektuell funktionsnedsättning? 

Annons

Otryggheten blir enorm och till slut väcks en rädsla som gör att man hellre stannar hemma, än åker med färdtjänst. Med det kommer isolering. Beroendet av att ha folk omkring sig blir totalt, självständigheten obefintlig och självkänslan sjunker. Och känslan av samhällelig delaktighet blir obefintlig. I de flesta fall för någon som redan är i utanförskap. Och färdtjänstens intentioner uppfylls därmed synnerligen bristfälligt.

Scenariot är alltför ofta följande: När du väntat på en bil i mer än 20 minuter kan du ringa färdtjänstgarantin. De lovar då ny bil vilken inte heller kommer. Efter ett par sådana vändor och lång väntetid, kan beskedet bli att det inte finns några bilar. Med uppmaningen att man kan ta en vanlig taxi. Som man sen också får vänta på, men som kommer. Man ska då lägga ut av egna pengar. Kvittot ska sparas och skickas in till färdtjänsten som sen betalar tillbaka det man lagt ut. Endast originalkvitto gäller. Förkommer det, blir du utan ersättning.

Annons

Men hur många gånger har man som äldre eller person med funktionsnedsättning råd att lägga ut för taxiresor med egna medel, även om man sen får tillbaka dessa? Och vem ska hjälpa till att ombesörja all korrespondens med färdtjänsten, vilka många behöver hjälp med?

Lou-Lou Hillstad, Martin Hillstad och Elin Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan