Annons

Annons

Annons

Minnesord: Olle Wretmans erfarenhet var en ovärderlig tillgång

Olle Wretman, 1935-2022, i Kängsta har avlidit.

När jag kom till Ösmo som kyrkoherde sommaren 1977 var Olle Wretman den första förtroendevalda jag lärde känna. Vi kom snabbt att få ett nära och förtroendefullt samarbete.

Olle var boställsvärd och ansvarade för fastighetsfrågor, jord- och skogsbruk och jaktfrågor. Det var från början många aktuella frågor som måste lösas. Ösmo-Torö pastorat hade ett stort fastighetsinnehav, tre arrendegårdar och på den tiden två prästgårdar. Det var nya frågor för mig och min kunskap var mycket begränsad. Men Olle var under alla mina 21 år som kyrkoherde en ovärderlig tillgång och trygghet.

Annons

Annons

Olle hade ett vitt förgrenat kontaktnät inom jord- och skogsbruks-näringarna. Han hade lång erfarenhet inom fastighetsförvaltning och var en aktiv jägare med stort naturintresse.

Olle Wretman hade sedan generationer sina rötter i Kängsta. Tillsammans med Sven Fornarve lärde han mig mycket om socknens historia och många viktiga personer, kryddat med roliga historier. Inom kyrkogårdsförvaltningen var han en stor tillgång när nya gravkartor skulle upprättas och gravböcker kompletteras.

I Strängnäs stifts egendomsnämnd var Olle under en period ledamot, och i Ösmo-Torö kyrkofullmäktige var han ordförande under nästan alla år jag var kyrkoherde i Ösmo. Vi hade kontakt med varandra nästan varje vecka året runt, och sedan jag flyttade till Sigtuna har vi varje år talats vid i samband med födelsedagar och andra högtider.

Olle Wretman har varit en uppskattad vän till hela vår familj och han lämnar ett stor tomrum av vänskap efter sig.

Mikael Klefbeck, kyrkoherde i Ösmo-Torö pastorat 1977-1998

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan