Annons

Annons

Annons

Insändare
Sluta tjata om kommundelning – skulle göra oss mer beroende av staten

Bertil i Ösmo tycker inte att det är något bra förslag att dela upp Nynäshamns kommun i två separata enheter.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bertil i Ösmo befarar att Sorunda kommer att bli mer beroende av staten, om Nynäshamns kommun dela

Bild: Helene Skoglund

Annons

Jag måste få skriva en rad eller två om Sorundanets eviga tjatande om kommundelning.

Vad jag förstår så vet de inte vilken kostnad det blir för skattebetalarna för att kunna hålla samhällsservicen. Tydligen förlitar de sig på den så kallade "Robin Hood-skatten". Det är ett bidrag från staten till de kommuner som inte klarar samhällsservicen själv.

Annons

Nynäshamn har redan detta bidrag, men nu finns det ju där så varför dela till två småkommuner som behöver ännu större bidrag för att klarar sina åtaganden? Robin Hood-skatten är till för de kommuner som inte kan förbättra sin situation, framför allt norrlandskommuner i inlandet, där det inte finns möjlighet till jobb och liknande. Men kommuner runt Stockholm har inte det läget, det finns möjlighet att få in pengar. Norlandskommuner i skogslänen har det svårt med det mesta. Så där behövs Robin Hood-skatten. Men den behövs inte inte i Sorunda och Ösmo. Så denna lyxdelning av kommunen är helt onödig.

Annons

En grej som det inte finns förklaring till. De stösta bidragsgivarna till Robin Hood-skatten är Stockholm, Danderyd, Solna, Sundbyberg och någon mer runt Stockholm. De största mottagarna är Södertälje och Malmö. Jo för det är de som har störst utgifter för försörjningstöd. Klarar helt enkelt inte sina åtaganden till medbogarna.

Hoppas att Sorundanet tänker till igen om denna löjliga kommundelning. Robin Hood-skatten behövs bättre på andra ställen i landet.

Bertil i Ösmo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan