Annons

Annons

Annons

Insändare
Tallbackaskolan – när snålheten bedrar visheten!

Per Ranch och Lena Dafgård i Sorundanet Nynäshamns kommunparti skriver i en insändare att de tycker att det vore bättre att bygga ett nytt skolhus för Tallbackaskolan, i stället för att renovera det befintliga.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per Ranch i Sorundanet är kritisk till beslutet att renovera Tallbackaskolan.

Bild: Arkivbild, Kristina Laitinen

Annons

2013 rapporterades det om mögellukt i Tallbackaskolan och B-delen av skolan stängdes på grund av detta 2016. Vår kommun har sedan dess investerat cirka 700 000 kronor i flera expertutredningar. Utredningarna är entydiga; det föreligger stora utmaningar; kreosot i tak och grund, mögel i inner- och ytterväggar, asbest i undercentral och utdömda system för VVS och el.

Annons

Dessa utmaningar innebär betydande risker för att budget eller tidplan inte kan hållas. Sunnerbyskolan hade liknande problem och där resulterade renoveringarna i 19 miljoner i “förgäveskostnader” innan de avbröts 2020. Sedan dess har det stått still.

Annons

Vi bedömer också att behovet av elevplatser är betydligt större än de få ytterligare elevplatser som renoveringen planeras för. Utifrån detta vill vi att en ny modulbaserad skola med betydligt fler elevplatser byggs. Vi får då ett helt nytt skolhus med lång livslängd, en fast förutsägbar kostnad och en säker tidplan.

Trots ovanstående har C, KD, L, M och SD beslutat att renovera Tallbackaskolan för 39 miljoner kronor. Vi konstaterar att förvaltningen har gjort allt för att lyfta fram utmaningar och risker men tvingas nu hantera detta högriskprojekt.

Vi i Sorundanet är hjärtligt trötta på att konstatera “vad var det vi sa”. Tyvärr tvingas vi nog göra det inom en snar framtid när det gäller Tallbackaskolan.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch

Lena Dafgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan