Annons

Annons

Annons

Insändare
Här är gymnasieprogrammen som snabbast leder till jobb i Nynäshamn

Jessica Drugge på Svenskt Näringsliv skriver i en insändare om hur elever och föräldrar kan tänka kring gymnasievalet.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jessica Drugge är näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Stockholm.

Bild: Svenskt Näringsliv

Annons

Den 15 januari öppnade årets ansökan till gymnasiet och Sveriges alla niondeklassare ställs inför ett viktigt val. Det kan kännas nervöst, för såväl ungdomarna som deras föräldrar. Därför är det viktigt att tänka på att valet, trots att det kan kännas så nu, är långt ifrån livsavgörande. Livet erbjuder många vägval och möjligheter.

Samtidigt står vi inför en tuff och osäker framtid. Det ekonomiska läget, de snabba förändringarna i vår omvärld – det finns flera faktorer som kan skapa stress kring utbildningsvalet.

Annons

En yrkesutbildning med upparbetade nära samarbeten med företag i branschen ger generellt mycket goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, för den som önskar.

Nytt för i år är att oberoende av vilket gymnasieprogram niondeklassarna väljer så ingår de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier. På yrkesprogrammen är de kurserna möjliga att välja bort, men om man vill hålla dörrarna öppna för högskolestudier är det naturligtvis klokt att inte välja bort.

Annons

Gymnasievalet handlar om mycket mer än vilket jobb man ska ha i framtiden, men jobbfrågan är viktig.

På Ekonomifaktas sajt Gymnasiepejl (www.ekonomifakta.se/gymnasiepejl) finns statistik på kommunnivå över lön och jobb relaterat till respektive gymnasieprogram. Skillnaderna är stora, både mellan program och mellan kommuner.

Statistiken visar att det program med överlägset störst möjlighet till jobb efter gymnasieexamen för eleverna i Nynäshamn är el- och energiprogrammet. Tre år efter avslutad utbildning har 92% av eleverna etablerat sig på arbetsmarknaden.

Landets föräldrar har under många år uppmuntrat sina tonåringar att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Det kan handla om valmöjligheter, men också om status. Tyvärr finns en förlegad bild av de möjligheter yrkesprogrammen ger. Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier.

Men kanske skulle fler föräldrar också behöva tänka tanken att deras ungdomar skulle få en högre livskvalitet, om de redan på gymnasiet fick med sig det självförtroende och de möjligheter till bra jobb som en yrkesutbildning ger.

Annons

Livet är fullt av möjligheter. Troligtvis känns det för tidigt att på våren i årskurs nio planera resten av sitt liv. Ett yrkesprogram med grundläggande högskolebehörighet ger utrymme för många vägval framöver.

Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare, Svenskt Näringsliv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan