Annons

Annons

Annons

Insändare
Sopigt att samla in personuppgifter utan anledning

Daniel Marmgård riktar i en insändare kritik mot SRV Återvinnings nya system på sina återvinningscentraler.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns ingen anledning för SRV Återvinning att samla in personuppgifter om personer som besöker återvinningscentralen, menar Daniel Marmgård. Foto: Privat

Annons

Sedan en tid måste man identifiera sig med körkort för att kunna lämna sopor på SRV:s återvinningsstationer. Vid mitt besök till återvinningsstationen förväntas jag samtycka till personuppgiftshantering enligt GDPR, dvs ingå ett avtal, med SRV via deras skärm vid infarten, detta samtidigt som det var en bilkö bakom.

Det här är förstås helt orimligt. Det finns inget behov för SRV att samla på mina personuppgifter bara för att jag ska kunna slänga sopor. Hanteringen är onödig och omotiverad, dessutom är den exkluderande.

Annons

Annons

Vi får ju läsa om att markägarna och kommunerna i SRV:s område kämpar med olaglig dumpning av sopor i skogarna – det är ju inte så konstigt när man gör så krångligt som möjligt att ta sig in till återvinningen. Det är en viktig samhällsfunktion som man stänger in bakom bom med krav på registrering av individer för att den ska öppnas.

Hur kan Stockholms stad, som gränsar till SRV:s kommuner, hålla sina stationer helt öppna för allmänheten och det dessutom utan att föra register på alla besökare?

Tillsvidare tänker jag inte samtycka till GDPR-avtalet, dels eftersom det presenteras på ett sätt som gör det omöjligt att läsa igenom i lugn och ro, dels för att det är helt omotiverat att SRV samlar in dessa uppgifter. Tack och lov är personalen på återvinningen förstående med en gnällgubbe som jag, och släpper in mig så att jag kan slänga mina sopor ändå.

Daniel Marmgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan