Annons

Annons

Annons

Läsartext
Glöm aldrig Auschwitz, Salaspils, Stutthof och Teresienstadt

Kommande fredag – 27 januari – är det förintelsens minnesdag.

Detta är en läsartext.

Auschwitz.

Bild: Max Möllerfält

Annons

Det var FN som år 2005 deklarerade att denna dag skall vara en internationell minnesdag för förintelsens offer. Varför detta datum?

Jo det datumet år 1945 befriades fångarna i det beryktade koncentrationslägret Auschwitz eller som det hette på polska, Oswiecim. Orten hette så och det fanns två läger.  Där kom mer än 1 miljon människor att mördas och kremeras av nazisterna.

Annons

Monumentport med inskription i Salaspils i Lettland.

Bild: Max Möllerfält

Annons

Men det var inte bara i Auschwitz som denna vidriga mordorgie pågick. De tyska nazisterna hade upprättat ett stort antal koncentrationsläger  eller tvångsarbetsläger,  i såväl egna landet som i de länder de ockuperat.

Den internationella minnesdagen är till för alla oss som engagerar oss i kampen mot intolerans, kamp mot främlingsfientlighet och kamp mot antisemitism.

En av de bilder som jag har tagit visar ingången till Auschwitz 1 med den förhatliga portskylten med texten ”Arbeit macht frei”.  Det var med vämjelse jag passerade den skylten.

Monument på den gamla lägerplatsen i Salaspils.

Bild: Max Möllerfält

Övriga bilder är från tvångsarbetslägret Salapils i Lettland. Testen på det stora ”entrémonumentet” lyder i översättning ”Bakom denna punkt gråter jorden”. De orden säger en hel del av vad som här försiggått, illdåd av  de tyska nazisterna.

Max Möllerfält

Tvångsarbetslägret i Salaspils, Lettland.

Bild: Max Möllerfält

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan