Annons

Annons

Annons

Insändare
Så står kommunen redo för eventuell kris

Kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M) skriveri ett insändarsvar om Nynäshamns kommuns beredskap för extraordinära händelser och krig.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Marcus Svinhufvud (M) är ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamn.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Hej Per. Jag vill börja med att tacka för din insändare i detta otroligt angelägna ämne. Precis som du själv skriver har vi i Nynäshamn ett unikt läge som också gör oss mer sårbara än andra kommuner i händelse av en extraordinär händelse eller i värsta fall krig.

Annons

När jag har hört mig för med de tjänstepersoner som arbetar med kommunens krisberedskap har jag fått en bild av att vi har kommit lite olika långt men att vår krisberedskap generellt är god. Vi arbetar kontinuerligt att vara så förberedda som möjligt om vi en dag skulle ställas in för en verklighet där vår vardag vänts upp och ned.

Annons

I våra verksamheter görs regelbundet kontinuitetshanteringsplaner, det vill säga en plan som beskriver hur vi kan fortsätta bedriva våra verksamheter när förutsättningarna förändras vid till exempel en kris. Vi har även tagit fram en handlingsplan för stärkt krisberedskap som bland annat tar upp planering för livsmedelsberedskap, nödvatten, behov av reservkraft och hur vi kan upprätthålla kommunens viktigaste uppgifter – det vill säga skola, vård och omsorg samt vattenförsörjning.

Under det senaste året har vi regelbundet haft en dialog med om krisberedskap med våra medborgare, bland annat genom kommunens sociala medier. Där har vi med flera inlägg varje månad gett tips på hur medborgarna kan stärka sin egen beredskap och berättat hur kommunens beredskap ser ut. Bland annat har vi berättat om våra informationspunkter dit medborgare kan ta sig vid en kris när våra ordinarie kanaler inte fungerar för att få information, enklare omplåstring och hjälp att larma.

Det här var svar på några av de frågor du ställer. På kommunens webbplats nynashamn.se/krisberedskap har vi samlat information om vår krisberedskap. Sidan uppdateras regelbundet så kika gärna in där och se om du hittar svar på de frågor du har. Annars är du självklart välkommen att kontakta mig eller kommunens tjänstepersoner igen.

Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan