Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Emmas mamma utsattes för bedragare – låtsades vara hennes barn

Har du fått ett SMS från en okänd avsändare som hävdar vara ditt barn och vill ha hjälp att betala en faktura? Se upp, det kan vara en bedragare! Pia Höglund, 65, var nära att luras.

– Hon blev ju förbannad, säger Pias dotter Emma Solander.

Text

Emma Solander vill se till att inga äldre luras av sms-bedragarna som gav sig på hennes mamma.

Bild: Carina Albin

Annons

Under måndagskvällen fick Emma Solander i Nynäshamn ett upprört samtal av sin mamma, Pia Höglund, bara en halvtimme efter att de pratat i telefon senast. Hon frågade vad Emma höll på med, som skickade konstiga sms till sin mamma om någon faktura som skulle betalas.

– Jag bara: ”Va?” Då är det en person som har messat min mamma från ett helt nytt nummer och skrivit: ”Hej mamma!” Min mamma gick ju på det, berättar Emma.

Annons

I sms:en utgav sig den okända personen för att vara Pias barn, och skrev bland annat om en nyinköpt telefon och att det här var hens nya telefonnummer. Pia antog direkt att det måste vara Emma som skickat sms:en, och svarade som vanligt. Det var först när personen bad henne betala en faktura på över 24 000 kronor som hon anade att något inte stod rätt till.

– Det var då hon ringde upp och sa: ”Nä, jag har blivit lurad!” Men hon skickade aldrig några pengar eller sådär. Nu ska jag göra en polisanmälan, säger Emma.

Annons

Till en början misstänkte Pia Höglund ingenting, utan antog att det var hennes dotter som skrev från det okända numret.

När uppmaningen om att betala en faktura på nästan 25 000 kronor kom anade Pia Höglund ugglor i mossen.

Till en början var det nästan så att mor och dotter skrattade åt den absurda situationen, men snart kom ilskan.

– Hon blev ju förbannad, liksom: ”Vad fasen! Hur kan det här förekomma? Tänk på alla äldre som får sådana här samtal!” Då tänkte jag att jag lägger ut det på Facebook för att varna fler.

Emma lade ut skärmdumpar på sms-konversationen, och möttes av mängder upprörda kommentarer och reaktioner. Flera, visade det sig, hade varit med om liknande – eller till och med identiska – bedrägeriförsök.

Läs även: Polisen: ”Försök till sms-bedrägerier ofta svåra att utreda”

Annons

Nu vill Emma göra vad hon kan för att hindra att fler drabbas, särskilt de som är äldre och extra sårbara. Hon föreslår att kommunen ska dela ut klisterlappar till äldre med råd om hur man undviker bedrägeri, så som de gjort tidigare, samt bli bättre på att sprida information om ämnet.

– Men också att man påminner alla sina anhöriga, yngre kan ta ett extra ansvar där. Många glömmer ju och behöver bli påminda. Att man i alla åldrar hjälps åt att påminna varandra, skulle väl vara bra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan