Klockan 12 var det dags för släktforskaren Christina Knutsson – som också är kassör i föreningen – att hålla ett föredrag. Temat var ”Oväntade släktfynd”.

Christina Knutsson berättade om släktforskningsfynd i form av ryttare, rusthållare, präster, sockenmän, riksdagsmän, nämndemän och adel.
Bild: Privat
–De allra flesta som man stöter på i sin släktforskning är torpare och bönder, hederliga strävsamma människor, och enkla anor är förstås aldrig att förakta. Men ibland dyker det upp anor med andra yrken och från andra samhällsklasser och de här oväntade släktfynden är roliga att hitta, sa hon.
Det var i sin makes morfars släkt i Misterhults socken i Småland som Christina upptäckte ryttare, rusthållare, präster, sockenmän, riksdagsmän, nämndemän och till slut även någon adlig gren.
Annons
Annons
– Rusthållaren var en civil person som hade ett avtal med indelningsverket om att hålla ett antal ryttare för krigstjänst. I gengäld behövde rusthållaren inte själv skrivas ut.
En hel del präster hittades också. Och hittar man en brukar det finnas fler, eftersom prästdöttrar och prästsöner gärna giftes bort med varandra. Deras för- och efternamn är ofta latiniserade, och ibland kan man spåra efternamnen till den bygd prästens familj kommer ifrån. Christina Knutsson berättade bland annat att hon hittade en prästdotter som hette Dretzenia, och att hon sedan följde hennes släkt.
– Femininformen slutar ofta på ett ”a” men den manliga formen var Dretzenius. Här kom familjen från ”Nedre Drättinge” och troligtvis kommer namnet därifrån.
En annan prästsläkt från Småland hette Bringius och kom från Bringetofta. De kunde spåras till trakten kring Bankeryd på 1500-talet. Prästsläkterna går ofta tillbaka till 1500- och 1600-talet och det var då man latiniserade namnen.
Namnet Skute dök också upp, något som sedan skulle bli ”Skutenberg Tre Snäckor” när någon i släkten adlades.
– En historia som man tyvärr nog måste ta med en nypa salt, är den om Karin Olofsdotter Kase som sägs vara dotter till Gustav Vasas förtrogne Skeppar Olof i Stockholm, befälhavare för den svenska handelsflottan. Jag har inte hittat något som styrker släktskapet. Men det är en bra berättelse!
Annons
Christina Knutsson tipsade om att det ofta finns en hel del att hitta i hembygds- och sockenböcker utgivna av hembygdsföreningar och andra mindre organisationer ute i landet.
– Sök på antikvariaten på nätet. Det finns så mycket man kan hitta som eldsjälar runt om i landet har forskat fram. Man kan alltid hitta uppgifter som man själv kan använda som ledtrådar i sin egen forskning.
Helene Skoglund, Nynäshamns släktforskarförening