Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

LISTA: Allt fler trafikolyckor med djur – så ska du göra om det smäller

Viltolyckorna ökar i länet. Att hålla hastigheten, vara uppmärksam på omgivningen samt bromsa och hålla sig på körbanan kan minska risken för viltolyckor.

Text

Viltolyckorna i Stockholms län ökade förra året.

Bild: Felicia Andersson

Annons

I Stockholms län ökade viltolyckorna under förra året. 5 493 olyckor rapporterades vilket är en ökning på 2,6 procent från året innan. Rådjur är det djur som förekommer i flest olyckor följt av vildsvin och älg.

För att minska risken för viltolyckor har Dina försäkringar sammanställt några tips. Först är det viktigt att veta när risken för att möta på vilda djur är som störst. Djuren är ofta ute i gryning eller skymning, nära skogskanter och där viltstängsel börjar och slutar.

Annons

Annons

Andra förebyggande insatser är att hålla hastigheten och ha uppsikt, vara uppmärksam, bromsa och hålla sig på körbanan samt ha rätt bilutrusning och planera färden innan.

Skulle olyckan vara framme har du som förare skyldighet att rapportera om du krockat med ett större djur. Mindre djur som räv, grävling, hare behöver inte rapporteras men markera platsen där olyckan inträffat för att underlätta för eftersöket av det skadade djuret.

Fakta

Det ska du göra vid en viltolycka

1. Stanna bilen på ett säkert sätt och sätt ut varningstriangeln. Flytta din bil till vägrenen eller en parkeringsficka om det är möjligt. Sätt på varningsblinkers.

2. Märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller Viltolycksrådets remsa, som du kan skriva ut på Nationella Viltolycksrådets webbplats. Viltremsor går även att få gratis på bland annat polisstationer och besiktningsstationer. 

3. Ring polisen på 112 och anmäl olyckan. Du ska bland annat uppge olycksplatsen och viltslaget. 

4. Anmälningsplikt till polisen gäller om du kör på ett större djur. Björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

5. Anmäl till ditt försäkringsbolag om fordonet, du själv eller någon passagerare skadats vid kollisionen.

Källa: Dina försäkringar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan