Annons

Annons

Annons

Insändare
M: S förespråkar särskilda privilegier till ett fåtal

Socialnämndens ordförande Christina Sönnergren (M) skriver i en insändare om Balder i Nynäshamn.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Christina Sönnergren är ordförande för socialnämnden.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Frågor kring Balder har lyfts vid flera olika tillfällen av olika socialdemokrater. Det tåls dock att upprepa en korrekt beskrivning av Balder och dess historik och möjligheter. Detta för att Socialdemokraterna i Nynäshamn av någon anledning anser att Balder till varje pris ska användas som politiskt slagträ. Socialdemokraterna förespråkar privilegier till en liten del av kommunens äldre – som bor i ett privat ägt hyreshus - men inte till alla.

Annons

Annons

Lite historik om Balder som byggdes i slutet av 1980-talet, ägdes först av kommunen, och fungerade då som servicehus. Men kommunen sålde Balder 2014 (Socialdemokraterna styrde kommunen 2014) och efter ett antal ägarbyten ägs huset numera av det börsnoterade, och tidigare S-kommunalrådet Ilija Batljan närstående, fastighetsbolaget Amasten.

Balder består av helt vanliga hyresbostäder med många äldre hyresgäster som i flera fall har behov av hemtjänst. Kommunen hyr lokaler, för bland annat hemtjänsten, lite kontorsutrymmen, samt för gemensamhetsytor där bland annat de mycket uppskattade volontärerna kan arrangera olika evenemang med musik och dans.

Den ofta nämnda restaurangen har för övrigt varit stängd sedan början av 2018 då den gick i konkurs och ingen ny aktör har än så länge visat intresse att ta över driften. Kommunen ska inte renovera köket på Balder eftersom kommunen inte äger köket.

Alliansen i Nynäshamn är dock tydliga med att vi värnar de äldres möjligheter till aktiviteter och träffpunkter, och det vill vi utveckla ännu mer i hela kommunen. Vi är också tydliga med att skattemedlen ska användas ansvarsfullt. De tjänster som erbjuds ska även på ett likvärdigt sätt erbjudas alla, och inte enbart några få – av Socialdemokraterna – utvalda medborgare.

Kommunen har en äldre- och funktionshinderslots samt en fixare som är gratis för våra äldre och funktionshindrade medborgare att använda. Dessa är även stationerade och utgår ifrån kommunhuset.

Annons

Annons

Alliansen har en önskan om flera volontärer i hela kommunen, inte bara på Balder. En volontär jobbar frivilligt inom ett eller flera områden de brinner för, för att hjälpa andra, förbättra samhället och bidra med sin kompetens där den behövs. Att volontärer tillsammans med kommunen hjälps åt att bryta den ensamhet och isolering som många i hela kommunen lider av. Inte bara Balders hyresgäster.

Christina Sönnergren (M), socialnämndens ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan