Annons

Annons

Annons

Insändare
S: Alliansens omorganisation stjäl resurser från barn och unga

Socialdemokraterna riktar i en insändare kritik mot en omorganisation inom kultur- och fritidsnämnden.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna befarar att mer pengar ska gå till en politisk organisation inom kultur- och fritidsnämnden, och att mindre därmed blir över till verksamheterna.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Inför 2023 har alliansen tillsammans med SD genomfört en politisk omorganisation inom kultur- och fritidsnämndens sammansättning. Från att nämnden tidigare har bestått av totalt nio ordinarie ledamöter och lika många ersättare har man låtit utöka antalet till elva ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Detta samtidigt som man föreslagit en utökning av nämndordförandes tjänstgöringsgrad till 40 procent av en heltidsarvodering. Detta är en förändring som vi socialdemokrater så långt har applåderat.

Annons

Annons

Förändringen innebär därmed att kultur- och fritidsfrågorna åtminstone synbart ges ökad tyngd vad gäller prioritering i kommunens budget. Det mesta skulle därmed på så vis kunna vara frid och fröjd, men under årets första nämnd visade det sig vara allt annat än det.

Då fick vi veta följande: Att den genomförda omorganisationen inte finansierats överhuvudtaget, utan förutsetts kunna hanteras inom befintlig budgetram! Detta innebär, att den politiskt organisatoriska förändring som genomförts ska bekostas genom direkta nedskärningar inom nämndens barn- och ungdomsverksamhet.

Den utökade kostnaden på cirka 0,3 miljoner kronor hämtas in genom minskade resurser för barn- och ungdomsverksamheten som redan tidigare lider av alltför knappa ekonomiska förutsättningar. Detta är en politik som vi som socialdemokrater tar starkt avstånd ifrån.

Det budgetförslag som vi själva lade fram i kommunfullmäktige hösten 2022, men som sedan röstades ner av den borgerliga alliansen med stöd av SD, hade inneburit väsentligt utökade resurser för kultur- och fritidsnämndens del. Närmare bestämt en utökning i driftbudgeten med cirka 7 miljoner kronor.

Vi socialdemokrater kräver, att den borgerliga alliansen och SD tar sig en så kallad ”funderare” till och snarast tillser, att fullt ut finansiera den politiska omorganisation de själva tagit initiativ till. Allt annat vore ytterst klandervärt.

Socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan