Annons

Annons

Annons

Insändare
Alliansen verkar inte veta vad de vill

Christer Dahl (S) skriver i en insändare om Balder i Nynäshamn.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Christer Dahl (S).

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Det är inte utan att man suckar när man läser Christina Sönnergrens (M) insändare där hon ondgör sig över oss socialdemokrater i vår strävan, att behålla äldre verksamheten på Balder. Genom att hävda, att vi inom socialdemokratin skulle förespråka privilegier endast till en liten del av kommunens äldre riskerar Sönnergren, att dra ett löjets skimmer både över sig själv och sitt parti.

Christina Sönnergren vet bättre, det är jag helt förvissad om. Detta då jag vet hur engagerad hon är bland annat som ledare inom ungdomsidrotten. Jag förstår samtidigt, att det helt enkelt är så, att Moderaternas partipiska viner.

Jag vill därför å det varmaste rekommendera dig Christina, att göra ett besök på Balder. Där bedrivs verksamhet så gott som alla veckans dagar och som vänder sig till samtliga äldre oavsett var i kommunen de bor.

Annons

Annons

Vad som dock kanske är värre än lösa påståenden är, att alliansen med bland annat Moderaterna i spetsen inte riktigt verkar veta vad de vill utan mest hattar hit och dit. Ena dagen vill man avveckla den så kallade lotsfunktionen vid Balder för, att i nästa stund återinrätta densamma och strax där efter avveckla den på nytt.

På liknande sätt hanterar man den tjänst som tidigare samordnat olika volontärinsatser hos äldre. Hösten 2020 avvecklade man nämligen tjänsten som aktivitetskoordinator och som man nu i stort sett har återinstallerat under beteckningen äldre- och funktionshinderlots.

Christina och hennes parti berömmer sig samtidigt för, att man är tydliga med att skattemedlen ska användas omsorgsfullt. Av insändaren att döma verkar man räkna med, att kunna tillgodose behovet av träffpunkter och aktiviteter genom enbart volontärinsatser. Den vägen har prövats tidigare genom aktivitetskoordinatorn. Det gick så där, måste jag tyvärr säga.

Ideella krafter är ovärderliga, men har sina uppenbara brister då dessa bygger på såväl helt frivilliga som obetalda insatser. Så länge eldsjälarna finns brukar det fungera, men när denna eller dessa försvinner brukar det bli svårare.

När det gäller ekonomin handlar det nog snarare om, att denna anses viktigare än människors väl och ve, åtminstone ur Moderaternas synvinkel som i alla tider levt efter mantrat, att skattesänkningar är av högsta prioritet. Vi socialdemokrater har en annan syn och hade därför i vår budget för 2023 satsat 12 miljoner kronor mer i omsorgen om äldre än vad Alliansen satsar. Dessutom med bibehållen skattesats.

Annons

Annons

Dessvärre röstades det budgetförslaget ner med stöd av SD. Något som samtidigt måste ses som ett märkligt agerande från ett parti som säger sig vara mycket engagerade i äldrefrågor och driver linjen, att snarast upprätta en särskild äldrenämnd.

Vi socialdemokrater däremot både ser vad som behöver göras och försöker göra det som krävs. Politik handlar nämligen ytterst om att vilja och samtidigt konsten att kunna prioritera.

Med en socialdemokratisk budget hade aldrig frågan om, att avveckla äldre verksamheten vid Balder blivit aktuell, utan detta är ett helt borgerligt påfund påhejat av ett SD som säger sig vilja prioritera just äldrefrågorna.

Frågan är därför tämligen berättigad, vet något av dessa partier över huvud taget vad man egentligen vill?

Christer Dahl, Socialdemokraterna i Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan