Annons

Annons

Annons

Insändare
Stoppa vidkraftsparkerna Långgrund 1 och 2

Tommy Bagge riktar i en insändare kritik mot de planerade vindkraftsparkerna till havs söder om Landsort.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten riktar kritik mot en planerad vindkraftspark. Den här bilden visar vindkraftverk i Öresund.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Från 9 kilometer sydväst om Landsort ned mot fyren Gustaf Dalén utanför Oxelösund och vidare mot Arkösund planerar Sea Vind Offshore AB att bygga vindkraftparkerna Långgrund 1 och 2 med 182 vindkraftverk som är 11 meter högre än Eiffeltornet, eller 335 meter.

Långgrund 1 är placerat på gränsen till naturreservaten Persö, Lacka och Hartsö, med stort fågelskyddsområde utanför Hartsö, som också har stort riksintresse för kulturmiljön. Det kommer att ligga nära ett sälskyddsområde mellan Gustaf Dalén och Norra Kränkan.

Annons

Annons

Långgrund 2 sträcker sig från Gustaf Dalén utefter gränsen av ett utvidgat planerat Natura 2000-område ned till naturreservatet Bråviken. Området har två sälskyddsområden och ett stort antal fågelskyddsområden.

Miljökonsekvenserna av dessa parkers placering kommer att bli omfattande. Sverige behöver vindkraft men det får inte ske på miljöns och dess invånares bekostnad och av den krassa anledningen till att det är billigt att bygga på grunt vatten och kort sträcka att dra kabel till land.

Tommy Bagge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan