Annons

Annons

Annons

Insändare
Stoppa M:s och SD:s besparingar på omsorgen av de äldre

Roland Junerud (S) riktar i en insändare kritik mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill avveckla sådant som är viktigt för månfga äldre invånare, anser Roland Junerud (S).

Bild: David Klasson

Annons

Socialdemokraternas mål är en jämlik och jämställd äldreomsorg med hög kvalitet, i hela kommunen. Det innebär att när orken tryter och svårigheten med vardagen blir stor är hemtjänsten en rättighet. De äldre som byggt detta land ska behandlas med respekt och känna trygghet. Den senaste tiden har Moderaterna och Sverigedemokraterna lagt omfattande förslag där besparingar riktade mot de äldre slår mot jämlikheten och en jämställd äldreomsorg.

I en insändare skriver det nya moderata kommunalrådet att de kommer ta bort lotsfunktionen och att de även är ute efter att stänga gemensamhetslokalerna på Balder då det moderata kommunalrådet anser att inga andra besöker lokalerna utöver de som är boende i huset Balder.

Annons

Detta är direkt felaktigt påstående och upprör inte bara Socialdemokraterna utan även alla de äldre som besöker verksamheterna varje vecka. Volontärerna, har skapat en fantastisk verksamhet på Balder som är öppen för alla som vill delta. Det händer något varje dag och varje torsdag samlas mellan 100–130 pensionärer från kommunens alla hörn för att umgås, dricka kaffe och lyssna på musik.

Annons

Den uppskattade lotsfunktionen har där hjälpt de äldre med allt från att betala räkningar, boka läkarbesök, kontakt med myndigheter eller ge mänsklig värme.

Samlingslokalen på Balder är inte kopplad till något speciellt boende, det finns många boenden i Nynäshamn som har äldre som hyresgäster som besöker Balder, men det finns ingen samlingslokal som tar över hundra personer någon annanstans.

M och SD anser nu att det ska byggas en ny träffpunkt i Rosengården och att samlingslokalen på Balder skall sägas upp. Den tänkta lokalen i Rosengården är mycket mindre och är inte lika lättillgänglig för hela kommunen som Balders lokaler. Balders samlingslokaler ligger mitt i Nynäshamn, lätt att ta sig till, busshållplats 50 meter ifrån. Många hyreshus i och runt centrum har äldre som boende kommer promenerande till Balder.

Innan man avvecklar en fungerande verksamhet som på Balder, måste ett fullgott alternativ finnas. Jag uppmanar M:s och SD:s kommunalråd att besöka Balder en torsdagseftermiddag, för att få en förståelse för verksamheten. Låta volontärerna berätta om verksamheterna som pågår där och de idéer som finns för att utveckla verksamheten och förädla den ytterligare. Stötta våra äldre och volontärer som älskar sin samlingslokal. Här kan politiken verkligen se till att skattemedlen används ansvarsfullt.

Annons

Annons

Social gemenskap och stöd, fysiska aktiviteter, goda matvanor och en meningsfull vardag. Det är dessa faktorer som främjar livskvalité bland äldre och förebygger fysisk och psykisk ohälsa. I Nynäshamns kommun ska man kunna åldras i trygghet.

Alla ska ha rätt till ett hälsosamt åldrande. Stoppa besparingarna i äldreomsorgen. Satsa på den verksamhet som fungerar, utveckla och öppna restaurangen på Balder och gör Balder till det trygghetsboende det en gång var.

Roland Junerud, gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan