Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Var fjärde ung tjej har utsatts för våld av partner – kampanj belyser problemet

När man pratar om våld i nära relationer är det sällan man nämner unga killars våld mot unga tjejer. Det vill man ändra på med kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”.

Text

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” lyfter våld i unga relationer.

Bild: Patricia Ståhl, Roxanne Nilsson

Annons

Det är sjunde året som länsstyrelsen driver den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1000 möjligheter. Kampanjens syfte är att belysa killars våld mot tjejer, och våld i ungas partnerrelationer.

I kampanjen lyfts frågan om vad som egentligen är våld, med fokus på bland annat kontrollerande beteende via sociala medier. Just i år riktar sig kampanjen specifikt till de vuxna som finns runt unga, för att utbilda dem i hur man kan vara ett bra stöd.

Annons

Annons

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, har nästan en fjärdedel av tjejer i åldrarna 16–24 år, och ungefär en sjättedel av killar i samma ålder, någon gång utsatts för våld av en partner.

”Vi är många som möter unga i yrkeslivet och som behöver ha kunskap om hur det går att arbeta med frågan. Den här konferensen hoppas vi kan bidra med både kunskap och inspiration,” säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 möjligheter, i ett pressmeddelande.

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” pågår från den 1 februari till den 31 mars. På den officiella webbplatsen kan både unga och yrkesverksamma ta del av samlat material, filmer och metodstöd.

Våld kan även utspela sig i sociala medier, ofta i form av kontrollerande beteende.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan