Annons

Annons

Annons

Insändare
Lasershow är felaktig prioritering av S

Kommunstyrelseledamoten Rebecca Ädel skriver i en insändare om fyrverkeriförbud, lasershow och kommunala prioriteringar.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamn kan inte prioritera en lasershow, av den typ som anordnas i till exempel Norrtälje, anser insändarskribenten.

Bild: Tobias Stahl

Annons

Medan skola- och andra för samhället viktiga välfärdsfunktioner går på knäna och diskussionen angående Balders vara eller icke-vara ständigt gör sig påmind i opinionen, verkar Socialdemokraterna tycka att hundratusentals kronor i stället ska läggas på en av kommunen anordnad lasershow. Vad händer egentligen i Socialdemokraterna? Vad hände med prioriteringarna?

Annons

Under torsdagens kommunstyrelsesammanträde avhandlades ett E-förslag där författaren till detta föreslog ett förbud mot privat användning av fyrverkerier samt att kommunen i stället anordnar en lasershow som ersättning för dessa för att främst värna miljö och djurliv. Ett mycket bra förslag enligt eget tycke. Trots redan befintliga begränsningar kring fyrverkerianvändning i kommunen tycks vissa invånare varje år anse sig stå över givna ordningsföreskrifter vilket skapar nygamla diskussioner år efter år.

Annons

Rebecca Ädel är partilös ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Bild: Helene Skoglund

Utredningen från förvaltningen visar dock att andra kommuner tidigare försökt införa ett totalförbud mot fyrverkerianvändning, vilket överklagats i förvaltningsrätten som vidare kom fram till att förbudet stred mot Ordningslagen (1993:1617), enligt förvaltningens skrivelse. Att anordna en lasershow till årsskiftet 23/24 skulle enligt kultur- och fritidsavdelningen beräknas kosta upp till 300 000 kronor varpå förvaltningen avrådde kommunfullmäktige att besluta om en sådan.

Att socialdemokraten Patrik Isestad vänder sig mot förvaltningens förslag till beslut är föga förvånande. Enligt Isestad är förvaltningens beräkning fel, då en lasershow enligt honom i stället skulle kosta 100 000 kronor mindre och alltså uppgå till 200 000 kronor. I en tid då skolor och äldreomsorg skriker efter ytterligare resurser, då inflationen får pensionärer och ensamstående småbarnsföräldrar att räkna kronorna för att ha råd med smör och lokaltidningen överöses av insändare om besparingar kring Balder anser ändå Socialdemokraterna att detta är en god prioritering att lägga pengarna på.

Annons

Annons

Jag har full förståelse för de som vill införa ett förbud mot pyrotekniska varor och jag kan tycka att en lasershow vore en fin ersättning. Men inte i tider av besparing- och effektiviseringskrav på grund av rådande världsläge. Det är dags för Socialdemokraterna är se över sina prioriteringsområden. Eller är det återigen Isestad som kör sitt eget race?

Rebecca Ädel, kommunstyrelseledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan