Annons

Annons

Annons

Insändare
Vilken skola ska man välja?

En akademiker i Ösmo reflekterar i en insändare över det fria skolvalet.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns problem med vinstdrivna koncernskolor, menar insändarskribenten.

Bild: Felicia Lénárd

Annons

Vad ska man välja? Kanske en vinstdriven koncernskola? Glättiga reklamblad och löften om ordning och reda, men låg andel behöriga lärare och låg lärartäthet. Affärsidé: att attrahera självgående elever och få de med behov av stöd att söka sig någon annanstans.

Gärna internationell profil – en del av utbildningen på engelska – så man kan anställa nyutexaminerade lärare från utlandet som inte kan svenska och som kräver lägre lön än svenska lärare, samtidigt som svagare elever avskräcks.

Annons

Annons

Med “billiga” elever kan en del av skolpengen gå till fortsatt expansion, eller slussas vidare till utländska ägarbolag genom diverse kreativa upplägg – istället för att slösas bort på barnens utbildning. För att hålla elever och föräldrar nöjda delar man ut höga betyg – särskilt i ämnen utan nationella prov. Kul på kort sikt; förödande på lång sikt, när man upptäcker att kunskapen inte motsvarar betyget.

Kanske den kommunala skolan? En skola som politikerna i flera år sparat in på, och med ett alltmer utmanande elevunderlag när koncernskolorna plockar russinen ur kakan. Stök och resursbrist.

Kanske en mindre, ideellt driven friskola? De är utrotningshotade, utkonkurrerade av koncernskolornas skolpengsfinansierade marknadsföring, eller (som här i Ösmo) borttvingade av politiker med andra prioriteringar.

Vi som vill ha en bra skola nära hemmet, med rättvisande betyg, behöriga lärare och hög lärartäthet; vi som vill att skolpengen oavkortat går till utbildning – vi får flytta. Skolvalet är inte till för oss.

Akademiker, Ösmo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan