Annons

Annons

Annons

Insändare
Tvång är inte vägen till långsiktigt hållbar förändring

Erik Östman på Företagarna svarar på en insändare om e-fakturor.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Erik Östman.

Bild: Pressbild

Annons

Simon Strandell ondgör sig i en insändare i NP över Företagarnas ställningstagande mot att via lagstiftning göra e-fakturering obligatoriskt. Tyvärr tolkar han vår markering mot tvingande lagstiftning som ett motstånd mot e-fakturering, vilket är helt felaktigt.

Företagarna är självklart inte emot vare sig e-fakturering eller digitalisering i sig. Men vi vänder oss mot att med statligt tvång införa ytterligare krav på Sveriges företag, dessutom i affärer där myndigheterna inte själva är part. Vi ser gärna att företag i större utsträckning använder e-fakturering som verktyg eftersom det, precis som Simon Strandell beskriver, har flera fördelar.

Annons

Annons

Det sagt så är det en farlig väg att tro att man kan lagstifta fram allt man själv tycker är bra. Med lagstiftning kommer sanktionsregelverk som ett brev på posten efteråt, vilket myndigheterna givetvis talar tyst om. Det finns faktiskt en stor mängd företag för vilka förslaget innebär både kostnader och ökad administration. Det bör vara upp till dem, inte staten, att avgöra om man är beredd att ta den kostnaden.

Erik Östman, Företagarnas expert på regelfrågor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan