Annons

Annons

Annons

Insändare
Nytt skräckvälde på gång i kommunen?

En insändarskribent uttrycker oro över att en hög chef på Nynäshamns kommun plötsligt har tvingats att sluta genom en omorganisation utan fackliga förhandlingar.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det här är något som kommer att skapa onödig oro på kommunens olika arbetsplatser och som tyvärr också indikerar att vi ha en begynnelse på en tystnadskultur", skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Alla har rätt till en god arbetsmiljö, det vill säga att få må bra på och att få känna sig trygg på sin arbetsplats. Sedan kommunen fick en ny kommundirektör för 140 tusen kronor i månaden är detta inte längre kutym.

En väldigt kort stund efter att kommundirektören blev anställd har nu en av våra förvaltningschefer sparkats, allt i en omorganisations namn. 

Annons

Detta gjordes helt utan att göra en analys gällande arbetsmiljön på näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen, helt utan att göra konsekvens- och riskbedömning och helt utan att informera förvaltningens ledningsgrupp. Kommundirektören agerar således utan att man egentligen har någon insyn i förvaltningens arbete.

Annons

Arbetsrättsligt är det givetvis fel. Innan en arbetsgivare genomför en omorganisation måste arbetsgivaren förhandla och inte bara informera facket om de planerade förändringarna. Det finns bland annat reglerat i medbestämmandelagen, MBL. Arbetsgivaren måste också ta kontakt med det berörda fackförbundet och meddela vilken fråga man vill förhandla om. Detta har inte heller gjorts.

Vad ger det för signal tror ni, ansvariga politiker? I Nynäshamn kan man numera sparkas i rent godtycke utan att blanda in de närmast drabbade. Är det så ni vill att det ska gå till?

Det här är något som kommer att skapa onödig oro på kommunens olika arbetsplatser och som tyvärr också indikerar att vi ha en begynnelse på en tystnadskultur. 

Att tysta ner människor kan dock ge allvarliga konsekvenser. Inte bara för den enskilda individen utan för hela det demokratiska samhället som ska utgå från öppenhet och transparens. Är det verkligen det vi vill ha i Nynäshamns kommun?

Den anställda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan