Annons

Annons

Annons

Tallbackaskolans framtid

Nya uppgifter: Vattenskada på Tallbacka kan stoppa renovering

Tallbackaskolans öde kan återigen vara i gungning. Nya uppgifter om en vattenläcka i fastigheten skulle kunna göra att rivning är kommunens enda alternativ, menar Socialdemokraten och oppositionsrådet Patrik Isestad.

– Det här blir en ”exit-dörr” för att komma ifrån ett tidigare tokigt beslut, säger han.

Text

Delar av Tallbackaskolan i Ösmo har varit stängd i sju år på grund av sitt dåliga skick.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

I januari rapporterade NP om kommunens beslut att renovera Tallbackaskolan i Ösmo, en investering som skulle kosta 39 miljoner kronor. Skolan har stått tom i många år efter att den evakuerades 2016 på grund av sitt dåliga skick, och undervisningen har sedan dess bedrivits i tillfälliga paviljonger.

Socialdemokraterna har länge velat riva Tallbackaskolan för att bygga en ny skola, medan allianspartierna har beslutat att renovera.

Bild: Kristina Laitinen

Socialdemokraterna har hela tiden motsatt sig renoveringen, och har istället drivit ett eget förslag om att riva skolan och bygga en ny istället. Nu verkar frågan kunna bli aktuell igen när Patrik Isestad (S) avslöjar att Tallbackaskolan råkat ut för sabotage som skulle kunna försvåra en renovering.

Annons

Annons

– Under julhelgen har några personer brutit sig in i skolan och slagit sönder och orsakat en stor vattenskada på skolan. Så nu håller man på att titta på om skolan verkligen ska renoveras eller inte, för nu kostar det alldeles för mycket att sanera den här skolan, säger han.

Patrik Isestad (S) menar att det inte är ekonomiskt hållbart att renovera Tallbackaskolan.

Bild: Kristina Laitinen

Informationen ska ha presenterats på det senaste fastighets- och investeringsutskottet, och enligt Patrik Isestad har det fått den politiska ledningen att tänka över sitt tidigare beslut.

– Jag tror att man efter hand har insett att det tidigare beslutet man tog var ett tokigt beslut, så det här blir lite grann en ”exit-dörr” för att komma ifrån det. Det är några vandaler som har räddat dem helt enkelt.

Under fastighets- och investeringsutskottet informerade fastighetschefen om en ny vattenskada i Tallbackaskolan.

Bild: Kristina Laitinen

Nu hoppas Socialdemokraterna att allianspartierna ska tänka om i sitt beslut att renovera Tallbackaskolan.

Bild: Kristina Laitinen

Ledningen har tidigare hävdat att renoveringen endast ska kosta 10 000 kronor per kvadratmeter, något Socialdemokraterna har hävdat är orimligt. Med den nya vattenskadan i fastigheten kan man anta att notan kommer bli ännu större, och Patrik Isestad menar att det enda rimliga är att gå på Socialdemokraternas linje om rivning.

Annons

Annons

– Om det är så att man tar sitt förnuft till fånga och inser att den här skolan går inte att renovera för 10 000 kronor per kvadratmeter, och att det är mer långsiktigt och ekonomiskt hållbart att investera i en ny skola, så tycker vi att det är bra helt enkelt. Det som är tragiskt nu är att vi tappar ytterligare tid för att få fram extra skolplatser. Vi behöver ju skolplatser. Den här beslutsångesten behöver upphöra.

Bild: Kristina Laitinen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan