Annons

Annons

Annons

Tallbackaskolans framtid

Svinhufvud står fast vid beslutet: Tallbackaskolan ska renoveras

I januari beslutade kommunen att Tallbackaskolan ska renoveras efter att ha stått tom i åratal. När uppgifter om en ny vattenskada har framkommit menar Marcus Svinhufvud (M) att en renovering fortfarande är ett bättre alternativ än att riva skolan och bygga en ny.

– Att renovera är fortfarande den bästa idén, skulle jag säga.

Text

Tallbackaskolan utsattes i julas för ett inbrott som resulterade i en vattenläcka.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Vattenskadorna i Tallbackaskolan orsakades av tjuvar som gjort inbrott på skolan och tagit sönder bland annat handfat och toaletter för att komma åt kopparrör. Det berättar Marcus Svinhufvud, moderat och kommunstyrelsens ordförande, när han kommenterar de nya uppgifterna.

– Det är såklart jättetråkigt att det blev ett sådant här inbrott och att det finns människor som gör på det här sättet. Vi håller på just nu och pratar med försäkringsbolaget om hur vi ska lösa det.

Först efter att försäkringsbolaget har tittat på skadorna och gjort en bedömning kan kommunen ta ställning till hur man ska gå vidare med den planerade renoveringen av skolan.

– Renoveringen är ju beslutad och skulle genomföras. Med de här vattenskadorna, och andra skador, så är det ju ett mer omfattande arbete såklart men det måste vi titta på vad det innebär.

Annons

Annons

Marcus Svinhufvud, moderat och kommunstyrelsens ordförande, tycker att renovering är en bättre idé än rivning, även om vattenskadorna skulle öka notan.

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S), som först avslöjade uppgifterna om vattenskadan för NP, hoppas att den politiska ledningen ska tänka om i sitt beslut att renovera skolan. Han och Socialdemokraterna har länge drivit frågan om att riva Tallbackaskolan och bygga en ny skola, med argumentet att det skulle bli mer kostadseffektivt.

Marcus Svinhufvud motsätter sig dock det argumentet.

– Att bygga en större skola där, som har föreslagits från vissa håll, är inte lämpligt med tanke på hur Tallbackaskolan ligger till. Den ligger inte perfekt för att ha en större skola. Det gör ju att en renovering är det vi var inne på eftersom det var en kostnadseffektiv väg framåt. För en relativt liten peng hade vi kunnat få fina lokaler igen. Det finns massa fördelar med att renovera upp lokalerna.

Tallbackaskolan har stått tom sedan 2016 på grund av sitt dåliga skick.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Även efter den nya vattenskadan står Marcus Svinhufvud fast vid att en renovering är det bästa alternativet, med reservation för att situationen måste utredas innan han kan säga något definitivt.

– Att renovera är fortfarande den bästa idén, skulle jag säga. Men innebär det att vi måste riva delar av byggnaden för att bygga helt nytt, då är det väl så vi får göra i sådana fall. Men det är bara spekulationer än så länge, säger han.

Vad som kommer ske med Tallbackaskolan beror på vad försäkringsbolaget säger om skadorna, säger Marcus Svinhufvud (M).

Bild: Kristina Laitinen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan