Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Lergökarna fyller godsmagasinet med sin konst

Godsmagasinet har återigen fyllts med konstverk. Nu ställer konstgruppen Lergökarna ut sina verk och många olika uttrycksformer får ta plats.

Text

Kerstin Zetterman och Kerstin Spengler är med i konstgruppen Lergökarna.

Bild: Mimmi Thurgren

Annons

För andra helgen i rad ställer Lergökarna ut sina konstverk på godsmagasinet i hamnen. Från fredagen den 17 mars till söndagen 19 mars, mellan klockan 10 och 16 kan besökarna ta del av deras verk igen.

Lergökarna är en grupp på nio kreativa skapare som arbetar med lera, alla i åldrarna 70 till 85 år. De började träffas under pandemin, för att ljusa upp tillvaron och göra något tillsammans.

– Vi har lärt känna varandra under två års tid och vi trivs väldigt bra ihop. Flera av oss tycker att det är bra att detta funnits för annars hade det blivit gråare och ensammare, säger Kerstin Zetterman.

Rose-Marie Mattson har gjort en hönsfamilj som visas på Godsmagasinet.

Bild: Mimmi Thurgren

Annons

Den sociala gemenskapen och det gemensamma intresset för konst och skapande har fört dem samman.

Annons

– Vi tycker att det är väldigt roligt att knåda fram saker och vi trivs när vi sitter där. Ibland kan det falla en tystnad när alla sitter och gör sin grej. Så följer vi varandra och ser vad som kommer ur händerna och sedan bränner vi.

Sedan starten har de träffats varje onsdag i Galleri Kyrkskolan i Österhaninge. Ursprungligen tillhör de nämligen föreningen Haninge konstnärer.

– Det är väldigt roligt, vi alla älskar konst och att jobba med det. Vissa har varit aktiva inom det konstnärliga yrket och andra har jobbat inom annat men det gemensamma är att vi älskar att göra konst.

Kerstin Zetterman ställer ut sina keramik djur och målningar av Öland.

Bild: Mimmi Thurgren

Kerstin Zetterman är en av utställarna från Lergökarna. Hennes keramikfigurer föreställer olika typer av djur, som uttrar och får. Även hennes förra katt Zingo har fått äran att bli i en keramikfigur.

Katten Zingo har blivit avbildad i keramik.

Bild: Mimmi Thurgren

Med inspiration från Australien har Kerstin även skapat koalor som fungerar som hållare av bland annat ljus och penslar.

Kerstin Zetterman gillar djur, hon har bland annat gjort koalor, uttrar och får.

Bild: Mimmi Thurgren

Annons

Kerstin Spengler är en annan av utställarna, hon har tagit med sig sina skulpturer och även målningar i torrpastell. Det har blivit en del skulpturer med åren och nu visas de upp på utställningen.

Annons

Kerstin Spengler bredvid sin målning i torrpastell.

Bild: Mimmi Thurgren

Många skulpturer har blivit till under åren.

Bild: Mimmi Thurgren

Inne på godsmagasinet har varje utställare sin egen station och det går tydligt att se deras olika stilgrepp. Någon gör skulpturer av apor, andra jobbar mycket med färg och även diverse målningar hänger på väggarna.

Annika Alm skapar apor i olika material, brons, sten och keramik är några.

Bild: Mimmi Thurgren

Lars-Ove Bernhager gör färgstarka konstverk.

Bild: Mimmi Thurgren

Kerstin Zetterman och Kerstin Spengler tycker att det är kul att ställa ut sina konstverk i Nynäshamn och uppskattar lokalen och godsmagasinets läge. De båda har även blivit medlemmar i föreningen konst och hantverk Nynäshamn.

– Det är en jättefin lokal och den slukar mycket. Samtidigt är den väldigt rofylld att komma in i, säger Kerstin Spengler.

Annons

Godsmagasinet i hamnen har fyllts av Lergökarnas konst.

Bild: Mimmi Thurgren

Utställningen är ett bra mål i skapandeprocessen och de två konstnärerna känner glädje i att dela sina verk med besökarna.

– Det är det som är kul, att samla ihop det vi skapat och visa upp, säger Kerstin Spengler.

Annons

Solveig Skoglund ställer ut sina kvinnoskulpturer och målningar.

Bild: Mimmi Thurgren

– Även om inte så mycket blir sålt har vi fått visa oss och det blir vi glada för, säger Kerstin Zetterman.

Under premiärdagarna förra helgen kom flera nyfikna besökare och förhoppningen är att många kommer förbi även denna helg.

– Det är roligt att det finns sådana här ställen och vi märker att folk kommer redan innan vi hunnit öppna och tända upp, säger Kerstin Spengler.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– En upplevelse av både bildkonst och keramik på olika uttryckssätt med tanke på att vi är olika personer, säger Kerstin Zetterman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan