Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Tänk på detta om du vill ha husdjur i lägenheten

Kan min hyresvärd förbjuda katter? Och behöver jag vara orolig att bli vräkt för att min hund ibland skäller? Det här gäller för för husdjur i lägenheter.

Text

En del störningar får man stå ut med i ett hyreshus, om en hund skäller till då och då så är det inget du ska vara orolig över som hundägare.

Bild: Adobe Stock

Annons

Att bo i hyresrätt är inget som hindrar dig från att skaffa en hund. Snarare så är det fritt fram – även om det skulle stå i ditt hyresavtal att du inte får ha husdjur, enligt Hyresgästföreningen.

– Det är inte reglerat i hyreslagen specifikt. För att en klausul i ett hyresavtal ska ha verkan så måste det finnas sakliga skäl för ett sådant förbud. Som att du bor i ett särskilt allergiboende eller om du hyr hos en liten privat hyresvärd, där kanske familjen som hyr ut bor i ena delen av ett tvåfamiljshus och någon är pälsallergiker. Men det räcker inte att grannen i ett större hyreshus är pälsdjursallergiker, säger Glenn Karlsson jurist på Hyresgästföreningen.

Det finns en del att tänka på innan du skaffar husdjur om du bor i lägenhet.

Bild: Adobe Stock

Annons

Annons

Det finns däremot en del saker att tänka på. Som att du inte får utsätta grannarna för onödiga störningar eller att du kan bli ersättningsskyldig för skador som uppstår i lägenheten.

– Man får räkna med om man skaffar husdjur att de kan ställa till med något. Det är ju inte ovanligt med kattklös på tapeter, och om djuret kissar inomhus så kan det bli ganska stora skador på golvet, säger Glenn Karlsson och fortsätter:

– En del störningar får man stå ut med i ett hyreshus, om en hund skäller till då och då så är det inget du ska vara orolig över som hundägare. Men om hunden står hemma själv och skäller hela dagar, då riskerar det att ses som en störning i lagens mening och kan i förlängningen leda till att du riskerar att bli vräkt.

Glenn Karlsson, jurist på Hyresgästföreningen, guidar till vad som gäller om du vill ha husdjur i hyresrätten. Foto: Pressbild

Vill du ha sällskapsdjur av mer exotiskt slag, som reptiler eller ormar, så gäller det att kolla upp vad som gäller i den kommun du bor i. Många kommuner kräver nämligen att den som vill ha sådana djur hemma, giftiga eller ej, ansöker om tillstånd.

– För ormar till exempel är det flera kommuner som reglerat att man måste ha tillstånd i detaljplanelagt område. Även när det gäller vanliga djur som katter så krävs tillstånd från länsstyrelsen för den som vill ha fler än tio.

Annons

Att ha några höns gående utomhus, om du har din egen täppa eller trädgård, kan det också vara fritt fram för. Även här beroende på i vilken kommun du bor i. Om du bor inom detaljplanelagt eller tätbebyggt område kan det krävas tillstånd för höns och andra fjäderfän.

Annons

– Så länge hönsen inte stör någon, så finns det i alla fall inget som säger att hyresvärden skulle kunna ha något emot det, säger Glenn Karlsson.

Fakta

Här är husdjuren du inte får ha

  • Det är inte tillåtet att ha apor, rovdjur eller rovfåglar som sällskapsdjur. Du får heller inte ha korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur eller mellan tamhund och vilda hunddjur.
  • Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur. Du får inte ha djur som fångats i det vilda. Arter som lever vilt i andra EU-länder får man i många fall inte heller hålla som sällskapsdjur i Sverige.
  • På jordbruksverket.se finns mer information om vad som gäller vid skötsel och utrymmeskrav för olika mer ovanliga sällskapsdjur

Källa: Jordbruksverket

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan