Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Nytt initiativ ska lyfta landsbygden – möts av både ros och ris

En ny landsbygdsberedning ska stärka förutsättningarna för de som bor och verkar på landsbygden. En som välkomnar initiativet är Birgitta Carlsson, LRF:s lokalavdelning i Sorunda-Ösmo. Men beslutet får också kritik.

Text

En ny kommunal beredning ska lyfta landsbygdsfrågor.

Bild: Leif R Jansson / TT

Annons

För att underlätta för dem som bor och verkar på landsbygden har Nynäshamns kommun inrättat en ny landsbygdsberedning. Beslutet togs på kommunstyrelsen på torsdagen.

Beredningen, med sju personer, ska bland annat ta fram en strategi för att säkra livsmedelsförsörjningen i krissituationer. Strategin ska kopplas till kommunala styrdokument kring hur kommunens mark nyttjas.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta landsbygden där förhållandevis många i kommunen bor och lever, säger kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M).

Det har lett till att de lokala inköpen till skolor och äldreomsorg i kommunen ökar.

– En levande landsbygd och en lokal livsmedelsförsörjning är viktigt, inte minst är det en säkerhetsfråga med det omvärldsläge som råder.

Annons

Liknande försök har gjorts tidigare, men som inte riktigt har fungerat, säger Svinhufvud. Med lärdom av det har man nu gjort vissa justeringar.

Annons

– De senaste åren har kommunen gjort flera insatser för att stärka den lokala livsmedelsförsörjningen. Det har lett till att de lokala inköpen till skolor och äldreomsorg i kommunen ökar, säger han.

Bland annat anordnades en viltvecka i höstas för att lyfta vilt som ett klimatsmart livsmedel.

Birgitta Carlsson, LRF Sorunda-Ösmo lokalförening.

Bild: Helene Skoglund

En som välkomnar initiativet med en landsbygdsberedning är Birgitta Carlsson, LRF Sorunda-Ösmo lokalförening, och som driver Kängsta naturbruk i Ösmo.

– Det är något vi har efterfrågat i flera år, så vi är jätteglada för det. Det har funnits initiativ tidigare, men då har det varit olika forum för olika frågor vilket har gjort att saker lättare faller mellan stolarna.

Det pågår mycket positivt på landsbygden och det händer mycket kring landsbygdsfrågor, fortsätter Birgitta Carlsson. Mycket har också hänt med anledning av kriget i Ukraina.

– Det handlar bland annat om att vi måste jobba mer mot självförsörjning generellt. Vi vurmar för en levande landsbygd, och samverkan är nyckelordet för att det ska fungera bättre. Vi är glada för det här initiativet.

Annons

Annons

Per Ranch, Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Bild: Kristina Laitinen

Men det är inte enbart positiva reaktioner på en kommunal landsbygdsberedning. Sorundanet Nynäshamns kommunparti, som röstade nej, menar att Nynäshamn är en storstadsnära landsbygdskommun och därför bör all kommunal planering ha ett landsbygdsperspektiv.

– Man har lagt ner skolorna i Stora Vika och Fagervik och flyttat högstadiet på Sunnerbyskolan till Ösmo. Man lägger ner den pedagogiska omsorgen i norra Sorunda nu vill man göra samma sak i Stora Vika, säger Per Ranch för partiet.

– Det behövs ingen ny beredning, som dessutom inte har någon beslutanderätt. Vi vet redan vad problemet är. Man avvecklar mycket av den kommunala servicen vilket gör det svårare för människor och bo och leva på landsbygden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan