Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Läsartext
Spännande resa i Augustas 1800-tal

Systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam har under flera år rest i sin farmors mormor Augustas fotspår – i tidstypiska kläder. Kerstin Melin besökte Nynäshamns släktforskarförening för att berätta.

Detta är en läsartext.

Kerstin Melin kom och berättade om sin farmors mormor Augusta i tidstypiska kläder från mitten av 1800-talet. Här med Sandra Wictorin i Nynäshamns släktforskarförening.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Det var en spännande berättelse som Kerstin Melin kom till Nynäshamns släktforskarförenings medlemsmöte med den 14 mars. Hon och hennes syster Sara Azzam – som har sin bas i USA – har sedan 2016 tillsammans följt i sin farmors mormor Augusta Söderholms fotspår. Med släktforskning, bevarade brev, kassaböcker och andra dokument som grund, har de besökt platser och gjort resor i både Sverige och i Europa.

Annons

Annons

– Det här är ett riktigt systerprojekt som gör att vi umgås mycket, trots avståndet, berättade Kerstin Melin.

De reser alltid i tidstypiska kläder som de själva syr.

– Med de här kläderna på, tar man ytterligare ett kliv tillbaka i tiden. Och man är ju inte direkt osynlig, folk frågar och man kommer i kontakt med många människor som är intresserade av historia. Det är jätteroligt, sa hon.

Vem var då Augusta? Officersdottern Augusta Söderholm föddes 1827 på Stora Gålstad i Slaka socken nära Linköping. Fadern dog tidigt och Augusta och hennes mor flyttade 1835 in hos en svåger som var textilfabrikör i Norrköping. Där på sätesgården Loddby i Kvillinge växte Augusta upp. Hon fick studera på flickskola i Stockholm från 15 års ålder och umgicks i societeten. När hon så småningom skulle giftas bort, ville hon först inte mista sin frihet.

– Hon skriver också om hur fruktansvärt illa hon tyckte om de män som visade intresse.

År 1852 blev Augusta dock kär i sina kusinbarns informator, Adolf Nordvall. De två gifte sig och fick dottern Gerda tillsammans. Augusta dog dock bara 28 år gammal, när dottern bara var 11 månader. Men trots att Augustas liv inte blev så långt lämnade hon efter sig många spår från sitt liv. Dagboken från Europaresan är ett.

Hela resan till Lübeck, Berlin, Dresden, Prag och Hamburg finns beskriven. Precis som Augusta och hennes mor reste systrarna Kerstin och Sara med ångbåt längs Elbe.

Annons

– Många städer i Tyskland blev förstörda under bombningarna under andra världskriget, men en hel del byggnader har byggts upp igen så att fasaderna ser ut precis som Augusta beskriver dem i sin dagbok!

Augustaresorna och historien om Augustas liv blev till en bok som kom ut 2020. Kerstin Melin och Sara Azzam berättar också om sitt Augustauniversum via hemsida, blogg och sociala medier.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan