Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Läsartext
Trädgårdsamatörer längtar efter sommaren

Detta är en läsartext.

I väntan på den riktiga sommaren gjorde Föreningen Trädgårdsamatörerna årets första trädgårdsbesök i februari till Edvard Anderssons tropiska växthus i Bergianska trädgården i Frescati.

Årets första trädgårdsbesök i februari till Edvard Anderssons tropiska växthus i Bergianska trädgården i Frescati. Bengt Larsson valdes till ny ordförande på årsmötet i mars. Foto: Privat

Annons

Trots det bistra vintervädret kunde de vandra i sommarvärmen bland palmer, kaktusar och allehanda tropiska växter som man annars har som krukväxter i miniatyr.

Vinterhalvåret brukar vara en paus i trädgårdslivet, men för trädgårdsamatörerna börjar odlingsåret redan vid årsskiftet. När vinden piskar fönstren, snön täcker jorden och termometern sjunker under nollan, har en trädgårdsamatör små lådor i fönstren under en lampa där paprika- och tomatplantor tittar upp, purjolöksplantorna trängs tätt och en och annan chiliplanta tävlar med pelargonsticklingar om solljuset och utrymmet.

Annons

En riktig nörd sår sina kålfrön, sallat, persilja, dill, spenat, rucola och sommarblommor redan i mars i allehanda krukor, lådor eller pallkragar ute i trädgården och slänger lite snö ovanpå i väntan på vårvärmen. Vinterodlingen sparar tid under vårsådden och plantorna brukar bli starkare än de som sås senare.

Trädgårdsamatörerna samlas på medlemsmöte en kväll i månaden, oftast månadens första onsdagskväll under vinterhalvåret. Det handlar om intressanta föreläsningar och bilder om blommor, buskar, träd och även grönsaker och hur man kan odla dem i sin trädgård.

Växter i Edvard Anderssons växthus.

Bild: Privat

Under somrarna har medlemmarna gjort besök i varandras trädgårdar och med intresse kunnat följa allt som händer där. Föreningen gör även utflykter till visningsträdgårdar både i närområdet och längre bort och ordnar växtmarknader. I sommar ska föreningen besöka trädgårdar i Sörmland.

Annons

Typiskt för en trädgårdsamatör är ett stort växtintresse. Ju fler sorter och speciella rariteter man har i sin trädgård, desto bättre. Vissa har rhododendron-skog på sin tomt, någon annan samlar på pioner, dahlior eller rosor. En del har sin trädgård på berg med massor av torktåliga växter med tidig blomning, en annan bor i skogen med skuggtåliga växter, buskar och träd. Man anpassar sig efter tomtens förutsättningar.

Bengt Larsson valdes till ny ordförande på årsmötet i mars efter Matz Carlsson, som lämnade efter många års tjänst.

Marjatta Kärki

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan