Svar på insändare från Johannes Kriisa.
Att bygga vindkraft i havet påverkar landskapsbilden och vi förstår att människor känner olika inför det. Men elen behövs för att sänka elpriser, främja elektrifiering, utveckla näringslivet och trygga arbetstillfällen. Långgrund kan dubbla mängden elproduktion i Östergötland och Sörmland. Om parken byggdes längre ut skulle det krävas dyrare teknik som är obeprövad i dag.
Annons
Annons
Vi sänker ljusintensiteten så mycket som möjligt utifrån regelverket. Hinderljusen kommer att synas, men himlen kommer inte att lysas upp. Ljuset avtar snabbt med avstånd – dubblerat avstånd minskar ljuset till en fjärdedel. Animeringar för detta finns på hemsida.
Om vi fick bestämma skulle vi använda behovsstyrd hinderbelysning som tänds när det finns risk för till exempel lågt flygande plan. Vi och branschen arbetar för ett ändrat regelverk. Det är sannolikt att behovsstyrd hinderbelysning är tillåten vid Långgrunds byggstart.
Ljud till havs dämpas av ljud från vågor och andra ljudkällor. Nya preliminära ljudberäkningar visar att ljudnivån vid Arkösund, 12 km från parken, kommer vara under 30 dbA. Det kan jämföras med ljudet från en viskning. Naturvårdsverket har strikta regler för ljud och parken ligger långt under dessa. Efter byggnation görs kontroller av ljud så att krav efterlevs.
En lanskapsanalys som genomförts av oberoende konsulter gör bedömningen att parken inte kommer att påverka turismen, inte heller i vilken omfattning människor kommer att bedriva friluftsliv.
Världen behöver göra sig av med beroendet av fossil energi och Sverige behöver en egen säker energiförsörjning som inte kan kontrolleras genom att enskilda stater stryper tillförseln av bränslen.
Per Edström, projektledare för Vindpark Långgrund