Annons

Annons

Annons

Insändare
Den S-ledda regionen prioriterar ned Nynäshamn

Kommunalrådet Marcus Svinhufvud (M) riktar i en insändare kritik mot den politiska ledningen i Region Stockholm.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det har blivit sämre med Region Stockholm, anser Marcus Svinhufvud.

Bild: David Klasson

Annons

Under de senaste 16 åren har Stockholmsregionen styrts av en borgerlig allians och har under alla dessa år klarat en budget i balans, samtidigt som köerna till vården blivit bland de kortaste i landet. Dessutom har kollektivtrafiken lyfts rejält med en historisk utbyggnad, med höjd kundnöjdhet och Stockholms kollektivtrafik har rankats i den absoluta toppen i världen i oberoende jämförelser. Allt har inte blivit perfekt men vi som pendlat länge kan ändå se stora förbättringar över tid.

Annons

Det märktes dock i valrörelsen att den socialdemokratiska svartmålningen av regionen fått ett stadigt grepp. Det satt så hårt att det inte spelade någon roll när vi visade fakta om hur köerna i vården var kortast i Stockholms län, eller att Stockholm rankade högt i alla nationella jämförelser. Det spelade inte heller någon roll att Nya Karolinska Sjukhuset rankas som Europas bästa sjukhus, för den svartmålningen hade satt sig stenhårt i opinionen. Trots att Socialdemokraterna var med på beslutet kring NKS så lyckades de förmå en stor del av opinionen att tro att de skulle gjort det annorlunda och att de skulle sköta regionen bättre. Tunga löften utdelades. Det blev skifte i regionen.

Annons

Vad har vi då sett sedan dess? Omedelbart presenterades underskott i regionens budget. Vi ser besparingar i kollektivtrafik och inom vården. En dramatisk minskning av antalet vårdplatser och operationstider. Köerna växer igen. Precis som de gjort i andra socialdemokratiskt ledda regioner.

I veckan berättade Nynäshamnsbon Christina i P4 om hur hon nu får vänta på operation. Detta för att regionstyret på kort varsel sagt upp hyrd personal och orsakat en personalbrist. Det är förstås inte fel att minska andelen hyrd personal om möjligt, av bland annat ekonomiska skäl, men patienterna får ta smällen när det sker för snabbt. Drastiska beslut drabbar nu personer som får vänta länge på vård eller operation.

De som nyttjar pendeltågen har tydligt märkt att det är skillnad på vilka som styr regionen. Det dröjde inte länge för det nya vänsterstyret att skicka in kollektivtrafiken i kaos. Vissa delar av regionen – i synnerhet Nynäshamns kommun – har drabbats väldigt ensidigt. En så tydlig nedprioritering av vår kommun är knappast något som stod på de röda och gröna valaffischerna. Men det är tydligt att det tyvärr är vad vi nu kan förvänta oss i tre och ett halvt år till.

Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan