Annons

Annons

Annons

Insändare
SD stödjer inte en avveckling av pedagogisk omsorg i Stora Vika

Sverigedemokraterna skriver i en insändare om den pedagogiska omsorgen i Stora Vika.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den pedagogiska omsorgen i Stora Vika blir kvar.

Bild: Mimmi Thurgren

Annons

Precis som ordförande i barn- och utbildningsnämnden skriver i NP så är bedömningen att det inte finns politiskt stöd för en avveckling av den pedagogiska omsorgen i Stora Vika.

Det är helt riktigt eftersom vi i SD inte kunde stödja ett förslag om avveckling och då blir det heller ingenting av med det.

Vi vill att landsbygden prioriteras högre och detta skulle inte alls gynna landsbygden. Det är beslutat att bygga ytterligare bostäder i Stora Vika och dess närhet. Det blir med all sannolikhet en hel del barnfamiljer som flyttar in när väl dessa byggen kommer igång och blir klara.

Annons

Att SD står för valfrihet är väl känt. Det var en av flera tankar vi hade när vi första gången fick höra att ordförande i barn- och utbildningsnämnden ville avveckla den pedagogiska omsorgen i Stora Vika. Föräldrar har ju valt den typen av omsorg av en anledning och det måste finnas valfrihet.

Annons

Barn är olika och har olika behov. Då är det viktigt att det finns flera alternativ att välja mellan.

Vi har varit och träffat både dagmammor och några föräldrar i Stora Vika för att skapa oss en bild av verksamheten och få så mycket fakta som möjligt. Även om vi hade ganska klart för oss vad vi tycker så besannades våra tankar när vi på plats fick både se och veta hur väl det fungerar i praktiken. Samtliga vi pratat med vittnar om hur populärt och hur bra det fungerar. Barn passar in i verksamheterna på olika sätt, de som går i Vika förskola trivs med all säkerhet alldeles utmärkt. Det är likadant med de barn som är på den pedagogiska omsorgen, de trivs utmärkt med sina pedagoger.

En annan aspekt är såklart det ekonomiska läget där vi som parti självklart är med och tar ekonomiskt ansvar. Förskolan i Stora Vika presenterar ett ekonomiskt underskott och det måste ju självklart hanteras. Hela kommunen har ett par ekonomiskt mycket tuffa år framför sig, det var därför med stor vånda vi tog detta beslut.

Att däremot avveckla en väl fungerande och mycket uppskattad verksamhet för att få en budget i balans tycker vi är fel väg att gå i detta fall.

Det handlar i och för sig om stora belopp, enligt beräkningar gjorda av Barn- och utbildningsförvaltningen ska göra gällande att utgifterna kommer minska med ca 2 miljoner kronor om den pedagogiska omsorgen avvecklas och blir en del av Vika förskola.

Det är mycket pengar men beloppet är endast 0,1 procent av kommunens budget.

Roger Almstedt (SD), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Johann Wolf (SD), gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan