Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi behöver trygghet i boendet i Nynäshamn

Britt-Marie Jacobsson i Pensionärspartiet riktar i en insändare kritik mot de nya ägardirektiven för Nynäshamnsbostäder.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I tiden då många har det knapert är det fel att sälja ut kommunalt ägda hyresrätter, anser Pensionärpartiet.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Vi har mött en annan verklighet de senaste åren i Sverige. Vi har kämpat med covidpandemin, dyrare matvaror, dyrare el och en lågkonjunktur som väntas. Verkligheten har förändrats radikalt.

Hus- och bostadsrättsägare vill i många fall sälja sina lägenheter och flytta till hyresrätter. Äldre som köpt sig en bostadsrätt vill hellre ha en hyresrätt och använda de pengar som satsats på boendet i form av bostadsrätter. Det är inte en tillfällighet att det är köparens marknad nu.

Vi har kö till att få en hyresrätt, och har haft det i många år, väntetiden på en lägenhet hos Nynäshamnsbostäder är cirka fyra till fem år. Äldreboenden har inte byggts i takt med behovet i Nynäshamn, och bostäder för unga är dyra. Arbetslösheten i Nynäshamn är 6,3 procent vilket innebär låg ekonomisk förmåga till dyra bostäder.

Annons

Annons

Nya ägardirektiv angående Nynäshamnsbostäders bostadsmarknad har kommit, där bostadsrätter förordas som ett gott alternativ av god kvalitet, som ska anpassas till ungdomars behov och ekonomiska förmåga. En bostadsrätt kostar i nutid en dyr insats som grundplåt, tillkommer avgift. Efter en koll på lediga lägenheter och kostnaden visar det sig att det finns fem lediga lägenheter, en etta med kokvrå kostar 3 355 kronor, tvåorna mellan 7 500 kronor till 8 300 kronor för en trea. I de nybyggda husen är hyran högre.

Som vi läst anses det att det finns gott om hyresrätter i Nynäshamn. Med en lång väntetid, är det inte sant att det är gott om hyresrätter.

Enligt de nya ägardirektiven ska boende ges möjlighet till att ombilda sina lägenheter. Då en del av bostadsbeståndet står inför ett omfattande upprustningsbehov kommer upprustningsbehovet att vara stort. Är det meningen att de boende som vill ombilda sina lägenheter ska betala upprustningen av lägenheten, betala en dyr insats och avgift? Ungdomarnas anpassning lär bli svår med arbetslösheten och färre arbeten.

Enligt ägardirektiven ska bolaget och kommunen ta fram en strategi för finansieringen som kan möta behoven på kort och lång sikt. Ska det ske via insatserna på sålda lägenheter? Äldre, funktionshindrade väntar på platser på anpassade bostäder. Och det lär dröja innan det behovet är tillgodosett. Att föreslå ombildning av hyresrätter när det finns ett så stort behov av billiga hyresrätter och trygghetsboenden, särskilt boende för äldre LSS-bostäder är inte bara en idé som känns som fel åtgärd vid fel tidpunkt.

Det finns ett stort behov av hyresrätter, se till att fylla de behov som finns, det är boende i Nynäshamns kommun värda, inga ombildningar i dessa svåra tider.

Britt-Marie Jacobsson, Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan