Annons

Annons

Annons

Insändare
Klimatproblematiken ska tas på största allvar

Oppositionsrådet Johann Wolf (SD) skriver i ett insändarsvar om sitt partis syn på klimatfrågor.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Johann Wolf (SD) är oppositionsråd i Nynäshamn.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Svar på insändare från Lotta Stegmar.

Hej Lotta, tack för dina frågor!

Mycket av din oro av vad flyget ställer till med klimatmässigt håller jag helt med om. Jag flyger inte om jag inte måste, jag har flugit med en ambulanshelikopter till exempel.

Jag tar klimatproblematiken på största allvar. Kör bil på el som jag oftast laddar från mitt taks solceller. De här sakerna löste jag innan förra regeringen stängde ner flera kärnkraftverk och skapade obalans i elförsörjningen.

Många av dina påståenden om SD i allmänhet hoppar jag över att bemöta, då de är något verklighetsfrämmande. Att samarbete behövs, inte bara mellan Sveriges politiska partier är givet. Det krävs också ett världsomspännande samarbete då det gäller klimatfrågor.

Annons

Jag är glad att du också inser att vi är drabbade av en våldsspiral, även många andra partier har sent, kanske på många plan för sent, insett att vi måste försöka stoppa detta. Att ställa det mot klimatproblemen är inte relevant anser jag, då det till och med kan ha ett visst samband i framtiden då man kan räkna med klimatflyktingströmmar som kan medföra eventuell trängsel och otrygghet.

Annons

Du skriver att SD påstår att de vetenskapliga teorierna om uppvärmning på grund av växthusgaser inte stämmer. Det är inget jag har hört talas om att vi gör. Däremot finns det olika beräkningar. Vi har en väl genomtänkt och avvägd klimatpolitik som är lättast att ta del av genom vårt valmanifest, sidan 23.

Du påstår att vi tycker att kärnkraft löser allt. Nej, det tror vi inte. Det vi vet är att den förra regeringens naiva politik har skapat obalans i Sveriges elsystem och fördyrat elkostnaderna. Sverige hade under flera decennier kanske världens mest klimatsmarta energisystem, med vatten och kärnkraft i grunden. Vi tror på mångfald i energisystemen. Kärnkraften måste tyvärr till för att få ordning på energisystemet i Sverige i den situation som råder nu. Vi kan till och med tänka oss att utreda möjligheterna, om behovet kräver det, att ett SMR-kraftverk skulle kunna anläggas inom kommunen.

Du efterfrågar slutligen att ”du som representant för SD vetenskapligt underbyggt förklarar för mig att klimatförändringen och dess konsekvenser inte existerar”. Frågan faller då klimatförändringen inte förnekas av oss. En springande punkt kan vara att IPCC:s rapport från 2021 dementerar de tidigare katastrofbetonade förutsägelserna, ett faktum som kanske besvärar en del miljöaktivister som ser sitt tilltänkta livsprojekt försvinna om det kommer ut att klimatläget är mindre allvarligt än vad många trott. Med detta sagt har vi och hela världen ändå en allvarlig klimatsituation att hantera.

Johann Wolf, gruppledare Sverigedemokraterna Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan