Annons

Annons

Annons

Insändare
Bekämpa inflationen och stötta hushållen

Riksdagsledamoten Serkan Köse (S) från Nynäshamn riktar i en insändare kritik mot regeringens ekonomiska politik.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Serkan Köse (S) är riksdagsledamot och bor i Nynäshamns kommun.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Sverige befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation. Inflationen är på den högsta nivån sedan inflationsmålet infördes och det råder risk för en lågkonjunktur. Hushållen pressas av höga inflation och stigande räntor, samtidigt som matköerna utanför hjälporganisationerna växer och konkurserna ökar. Kommunerna tvingas att minska personalen i välfärden på grund av bristande pengar.

Socialdemokraterna varnade för detta i höstas när regeringen och Sverigedemokraterna prioriterade stora skattesänkningar för höginkomsttagare istället för att ta itu med krisen. Tillväxten spås bli lägst i hela EU och kostnadskrisen har slagit igenom i kommuner och regioner, vilket gör att Sverige blir fattigare.

Annons

Regeringen hade chansen att göra rätt med vårbudgeten, men de tog den inte. De satsningar på arbetsmarknad och utbildning som regeringen pratar om är faktiskt nedskärningar. I höstbudgeten skar de ner flera miljarder och nu i vårbudgeten skjuter de tillbaka en bråkdel av pengarna. Detta är helt bakvänd politik i en lågkonjunktur när arbetslösheten riskerar att öka.

Annons

Regeringen och SD säger att de stöttar dem som har det allra tuffast, men den enda satsning som görs för att stötta hushållen är ett tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer. Det är bra att de lyssnade på Socialdemokraterna, men det är också viktigt att komma ihåg att endast 1 av 10 barnfamiljer får del av den här satsningen. De flesta som kämpar mot kostnadskrisen nu får inte ett öre med regeringens vårbudget.

Barnen är de stora förlorarna på regeringens ekonomiska politik. Det är de som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare och när föräldrarna inte har råd med mat och hyra eller terminsavgifter till idrottsföreningar. En SIFO-undersökning visar att tre av tio ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 35 000 kronor har svårt att sätta näringsrik mat på bordet till sina barn. Regeringens svar är en uppmaning om att ”prioritera och hålla igen”, som om vanligt folk inte redan har gjort detta det senaste året.

Regeringen gör inte tillräckligt för att se till att matpriserna sänks i takt med att priserna på el och insatsvaror sjunker. De gör inte tillräckligt för att rusta Sverige starkare och säkerställa låga och stabila elpriser. De säger att de inte har råd med välfärden, men prioriterar en enorm skattesänkning för de som redan har det bäst ställt.

Det behövs starkt ledarskap nu som kan bekämpa inflationen och prioritera åtgärder för att stötta hushållen. Tyvärr saknas detta ledarskap för tillfället.

Serkan Köse (S), Nynäshamn, riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan