Annons

Annons

Annons

Insändare
Äntligen lyfter vi landsbygdsfrågorna på riktigt

Bengt-Göran Pettersson (KD) skriver i en insändare om kommunens nya landbygdsberedning.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Vid kommunstyrelsens sammanträde 16/3 så beslutade man att inrätta en landsbygdsberedning.

Syftet med en landsbygdsberedning är att stärka kommunens arbete kopplat till möjligheterna att leva och verka på landsbygden. Beredningen ska ta fram en strategi för lokal livsmedelsförsörjning som bland annat syftar till att säkra livsmedelsförsörjningen i krissituationer.

Annons

Detta är högst aktuella frågor där vi i Alliansen har varit tydliga med att landsbygdsfrågorna behöver beredas större plats.

Annons

Självförsörjningsgraden i Sverige har stadigt sjunkit och är idag nere på 50 procent, vilket är oroande. Här har regeringen startat ett arbete med Livsmedelsstrategi 2.0 under ledning av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att vända en negativ trend.

På samma sätt vill Alliansen i Nynäshamn stärka frågorna kring en säkrad livsmedelsstrategi. Här har kommunen börjat ett mycket bra arbete i samarbete med bland annat de gröna näringarna som vi vill fortsätta att utveckla.

Landsbygdsfrågorna är många fler, där bland annat samhällsplanering, infrastruktur, bredband, trafiksäkerhet, trygghet, företagande, kultur, barnomsorg och livspusslet är områden som vi inom Alliansen vill verka för som en del av beredningens arbete.

Inför valet förra hösten visade alla partier i Nynäshamn ett stort intresse för landsbygden och hade goda samtal med bland annat representanter för de gröna näringarna.

Därför är det väldigt olyckligt att den samlade vänsteroppositionen nu vänder landsbygdsberedningen ryggen och inte vill delta av olika skäl. Min förhoppning är att man kommer på andra tankar och ansluter till beredningen för att bereda förslag till kommunstyrelsen som ska hålla över flera mandatperioder.

Något av det viktigaste uppdraget i landsbygdsberedning är att komma ut och se och lyssna till kommuninvånarna för att få ännu fler perspektiv i vårt fortsatta arbete.

Annons

Annons

Vi tror även på att lyssna in föreningsliv och civilsamhället och den enorma kraft som finns där.

Vi har ett samhälle som står inför många utmaningar, och vi vill verka för sammanhållning och att förstärka dialogen för att tillsammans bygga en bättre kommun med betoning på landsbygden.

Varmt välkommen att höra av dig!

Bengt-Göran Pettersson (KD), nyvald ordförande i landsbygdsberedningen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan