Annons

Annons

Annons

Insändare
Nynäshamn borde bli Sveriges renaste kommun

Miljöpartiet skriver i en insändare om vikten av att hålla Nynäshamn rent från skräp.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamn bör sikta på att bli Sveriges renaste kommun, anser Miljöpartiet. Lövhagen är ett av de populära besöksmålen i kommunen.

Bild: Anna Wikström

Annons

Nynäshamn är en juvel bland landets kommuner med sina öppna landskap, närliggande kuster med öppet hav och omväxlande natur.

Med allt denna skönhet inpå knutarna kan det vara lätt att bli hemmablind och ta detta som självklart och evigt bestående.

En falsk tro på att vi själva inte kan göra något åt den negativa påverkan på miljön som ständigt sker. Detta leder till en farlig utveckling där vi sitter med glaset i handen och ser hur skeppet sakta men säkert sjunker.

Hur ska vi då agera för att detta inte ska ske?

Vår övertygelse är att vi alla kan bidra och dra vårt strå till stacken efter de möjligheter vi alla har i stort som smått.

En fråga som kan verka som liten sett till helheten, men som många ser som särskilt viktig för trivseln och tryggheten, är nedskräpningen i kommunen.

Annons

Plast, papper, fimpar och glas har tyvärr blivit en allt vanligare syn på gator och torg, efter våra stränder och i naturområdena.

Annons

Det här är en av de frågor som vi i Miljöpartiet driver hårt i politiken men även försöker ta oss an på en mer opolitisk arena

Sedan 2020 finns en opolitisk Facebooksida i vår regi som heter ”Var är det skräpigt i Nynäshamns kommun”. Medlemstalet ökar kontinuerligt och vi har i dagsläget 224 medlemmar. På sidan kan vi dagligen läsa om hur en bred allmänhet engagerar sig i att få till stånd en renare och mer hållbar kommun.

Medlemmarna plockar skräp enskilt eller i grupp, kommer med förslag på åtgärder mot nedskräpningen och ger oss information när vi behöver kontakta kommunen för hjälp med större skräpsamlingar.

Gruppen har också kontakt med skolelever och lärare som har ett djupt engagemang i hållbarhetsfrågor där skräpplockning ingår som ett prioriterat område. Vi ger varandra tips och uppmuntran kring det arbete som utförs.

Under årets skräpplockarvecka har vi sett massor med barn från förskolan och uppåt fullt upptagna med att lokalisera och plocka skräp. En aktivitet som framkallar förhoppningar och som vår Naturskola ska ha stor eloge för.

I politiken har vi bland annat lämnat in en motion om att vi vill få till fler skyltar med information om hur vi tillsammans kan minska nedskräpningen De bör sättas upp på strategiska platser som vid våra infartsvägar, tågstationer, busshållplatser, färjeterminaler, affärscentra och längs populära promenadstråk och naturområden. På vissa platser kan skyltarna kompletteras med fimpsamlare.

Varför kan vi inte sticka ut hakan och säga att vi jobbar för att bli Sveriges renaste kommun? Ett löfte som ställer krav på oss politiker och även på alla övriga kommuninvånare.

Vi i Miljöpartiet har och kommer fortsätta jobba hårt på alla plan för att minska på skräpet i kommunen.

Miljöpartiet i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan