Annons

Annons

Annons

Insändare
Vad blir landsbygdberedning utan oppositionen – en intern klubb?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna riktar i en insändare kritik mot kommunens nya landsbygdsberedning.

"Socialdemokraternas politik ligger fast och vi fortsätter att arbeta för att utveckla landsbygden i Nynäshamn", skriver partiet.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Den nya landsbygdberedningen har skapat ett demokratiproblem som vi socialdemokrater inte kan acceptera eller stå bakom. Vi har därför valt att inte följa Alliansen utan att tillsammans med oppositionen inte delta i denna beredning.

För några veckor sedan fattades beslutet i kommunstyrelsen att inrätta en landsbygdsberedning. Vi socialdemokrater anser att denna typ av beredning var överflödig men vi röstade för beslutet och yrkade på att instruktionerna till den nya beredningen skulle förtydligas. Att landsbygdsberedningen ska genom dialog bidra till att minska klyftan mellan stad och land och utveckla Nynäshamn som en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. Beredningen ska vara ett rådgivande organ för landsbygdsfrågor i kommunen och arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling inom ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Annons

Annons

Tyvärr blev vårt förslag nedröstat av Alliansen och vi fick inte igenom vårt krav. Vi blev också informerade att Socialdemokraterna skulle petas från vice ordförandeposten.

Socialdemokraterna är det största partiet i Nynäshamn och därför förväntar vi oss och våra väljare att vi ska ha ett större inflytande i denna beredning, inte en observatörplats. Det är tydligt att ett demokratiproblem uppstod när vi inte fick den posten. Sverigedemokraterna är kända för att diskutera demokratiproblem och att mindre partier inte ska styra över de större. Därför bör de själva förstå problemet med att vi inte får vice ordförandeposten.

Socialdemokraternas politik ligger fast och vi fortsätter att arbeta för att utveckla landsbygden i Nynäshamn. De frågorna har en viktig plats i vårt samhällsbyggnadsprogram som vi tagit fram för Nynäshamn. Vi kommer att lägga fram förslag till insatser för landsbygden i fullmäktige som vi hoppas att Alliansen är beredda att samverka om.

Det är viktigt att poängtera att när samtliga oppositionspartier valt att inte ingå i beredningen blir landsbygdsberedningen enbart en intern klubb där de kommer att använda medborgarnas skattekronor för att arvodera sig själva och bygga ut administrationen. Det återstår att se hur arvodeskommitten agerar och hur höga arvoden de lägger på sig själva.

Annons

Alliansen har makten med Sverigedemokraterna och kan redan idag leverera sina egna landsbygdsförslag. Men om Alliansen menar allvar med att samarbeta och ta ansvar för Nynäshamns utveckling borde de ha inkluderat det största partiet, Socialdemokraterna, i beredningen. Vi uppmanar Alliansen att tänka på Nynäshamns bästa och att ta sitt ansvar som styrande parti. Vi Socialdemokrater är redo att samarbeta för att utveckla Nynäshamn och vi hoppas att Alliansen tar till sig av detta.

Socialdemokraterna i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan