Annons

Annons

Annons

Insändare
Därför är det klokt att välja mat som är producerad i Sverige

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen, skriver i en insändare om behovet av en inhemsk livsmedelproduktion i Sverige.

"Vill vi i framtiden fortsätta ha en trygg svensk livsmedelsproduktion behöver vi alla stå upp för den även i svåra tider", skriver Tomas Olsson i LRF.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi lever i oroliga och tuffa tider och det gäller att få hushållskassan att räcka till. Men hela livsmedelskedjan påverkas av de ökade kostnaderna.

Annons

Annons

Bara hos våra medlemmar har insatsvarorna ökat med 28,7 procent sedan hösten 2021, enligt Jordbruksverket. Samtidigt ser vi att världsmarknadspriser på exempelvis spannmål och mjölk nu pressas vilket gör att marginalerna för bönderna minskar.

Det får konsekvenser. Den svenska konsumenten har under de senaste åren spenderat 12 procent av sin disponibla inkomst på livsmedel, vilket kan jämföras med en genomsnittlig andel på 20 procent under 1970- och 80-talen. Samtidigt har Sveriges bönder investerat för att skapa livsmedelsvärden som är världsunika. Svenskt lantbruk kan stoltsera med mat som bygger på god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning, låg klimatpåverkan och hänsynstagande till miljön.

För att bromsa och hantera klimatförändringarna behöver bönderna nu investera för en förändrad och klimatsmart produktion. Dessa nödvändiga investeringar kan bara göras om bönderna har en lönsam verksamhet. Det är även viktigt av beredskapsskäl att stärka och öka produktionen av mat i Sverige.

Vill vi i framtiden fortsätta ha en trygg svensk livsmedelsproduktion behöver vi alla stå upp för den även i svåra tider. Sveriges bönder står nu inför vårsådden. Genom att fortsätta välja svensk mat bidrar du som konsument till att säkra den svenska livsmedelsförsörjningen. Låt oss tillsammans hålla i och hålla ut även i ekonomiskt svåra tider.

Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan