Annons

Annons

Annons

Insändare
Alla barn behöver en trygg och meningsfull sommar

Serkan Köse (S) och Patrik Isestad (S) skriver i en insändare om ett förslag om en riktad satsning på sommarlovsaktiviteter.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Sommarlovet får inte öka klyftorna i Sverige", skriver Serkan Köse (S) och Patrik Isestad (S).

Bild: Niklas Larsson/TT

Annons

Vi socialdemokrater föreslår 700 miljoner mer till kommunerna i vårbudgeten för att de ska kunna arrangera sommarlovsaktiviteter riktade till barn och unga i skolålder – där lunch dessutom ingår. För Nynäshamns kommun skulle detta innebära ett tillskott på cirka 1,7 miljoner kronor. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull sommar.

Vi står inför en sommar som riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge. När föräldrarna har svårt att få ekonomin att gå ihop och kommunerna tvingas skära ned blir det barnen som får betala för krisen.

Annons

Annons

Var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kronor har inte råd att köpa näringsriktig mat till sina barn. Vi vet också att barn och unga äter mer i skolbespisningen på fredagar inför helgen, eftersom pengarna inte alltid räcker till där hemma. Köerna till stöd- och hjälpcentrum blir dessutom allt längre när fler behöver stöd för att få ihop middagen eller matkassen.

Det är även barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare som en följd av att regeringen inte skjuter till de pengar som välfärden behöver. Många barn och unga kommer också att vara sysslolösa under sommaren samtidigt som hushållskassan tryter, vilket riskerar att öka utanförskapen och bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen.

Sverige blir fattigare för varje dag som passerar med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson vid rodret. Dessa två leder nämligen en regering som prioriterade en stor skattesänkning för höginkomsttagare istället för att hjälpa de familjer som nu har svårigheter med både hyran, matinköpen och terminsavgiften till idrottsföreningen.

Vi socialdemokrater vill se nolltolerans mot hungriga barn. Därför satsar vi pengar på fler sommarlovsaktiviteter med lunch runt om i hela Sverige. Detta kan handla om alltifrån fotbollsturneringar, praktik, simskola, lässtund på biblioteket eller skogsäventyr med scouterna. Sommarlovet får inte öka klyftorna i Sverige.

Serkan Köse (S), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Patrik Isestad (S), oppositionsråd i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan