Annons

Annons

Annons

Friidrott

Insändare
Ge alla sporter samma förutsättningar

Tre ungdomar i Ösmo Nynäs friidrottsklubb skriver i en insändare om behovet av bättre träningsförutsättningar.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förutsättningarna för friidrott är inte lika bra i Nynäshamn som i andra kommuner, menar insändarskribenterna.

Bild: Erik G Svensson/TT

Annons

Vi från Ösmo Nynäs friidrottsklubb tycker att det ska finnas en inomhusarena för friidrotten i Nynäshamn precis som det finns en tennishall för tennisen, ishall för hockeyn och konståkningen, innebandyhall för innebandyn och fotbollsplan för fotbollen. Vi tycker att det är orättvist att vi inte har lika bra möjligheter att utföra vår sport som andra idrottsföreningar i Nynäshamn.

För det första är det nu maj och det betyder att utomhussäsongen precis dragit igång. Det betyder att vi från Ösmo Nynäs friidrottsklubb flyttar från en icke fungerande träningslokal till en annan.

Från oktober till slutet av april tränar vi i Viaskolans idrottshall. I Viahallen finns inte de rätta förutsättningarna för att träna friidrott. Till exempel så är hallen cirka 30 meter lång, vilket gör att vi inte kan träna löpning på ett bra sätt och som ni kanske vet består friidrotten till stor del av att just löpning. Dessutom tränar vi längdhopp med en satsbräda och en tjockmatta för att sedan åka till tävlingar där man hoppar i en riktig längdhoppsgrop.

Annons

Annons

Att komma ut till Kvarnängens IP och börja träna på en ”riktig bana” är en stor lättnad och någonting vi längtar efter hela vintern. Glädjen av att komma ut finns där i ungefär en vecka tills vi börjar inse hur begränsat det är även ute. Här är några exempel på sådant som är misskött uppe på planen: det är trasiga löparbanor med hål här och där, längdhoppsgroparna och kulstötningsringarna är igenväxta, läktarna är trasiga och det är hål i taken på regnskydden längs med ena långsidan.

Som ni märker finns det saker året om som gör det väldigt svårt för oss att träna friidrott på ett bra sätt.

För det andra blir våra utesäsonger på Kvarnängen otroligt korta. Som sagt flyttar vi ut till Kvarnängen i slutet av april och har träningar fram tills sommarlovet börjar. Det betyder att på våren har vi cirka en månads uteträning. När träningarna drar igång igen efter lovet kan vi bara ha träningarna ute fram till slutet av september eftersom det blir omöjligt att fortsätta ha träningarna utomhus efter det.

Detta beror främst på att det är kolsvart uppe på plan under största delen av träningarna, då det saknas belysning. Under sista halvtimmen måste vi hålla oss på den delen av banan som är närmast fotbollsplanen eftersom de har fyra stora strålkastare som gör att de i alla fall ser någonting när de får träna sin sport. Har vi tur kan vi även ibland höra musik som spelas där nere.

Det här exemplet visar tydligt hur man prioriterar andra klubbar och var kommunen satsar pengar. Vi vill gärna att vi den här hösten kan få se vad vi gör när vi tränar, det hade varit riktigt snällt.

Annons

Summa summarum har vi ungefär tre månaders uteträning på Kvarnängen innan vi blir tvungna att flytta tillbaka in igen och köra resterande sju månader i en vanlig idrottshall som inte är gjord för friidrott, tillbaka till satsbräda och tjockmatta.

Annons

Vi förstår att det är dyrt att bygga en friidrottsarena, att det är en stor satsning och att ni kanske tycker att vi redan har en utebana. Men vi tycker att vi förtjänar att ha samma möjligheter att utföra vår sport som andra idrottsföreningar i Nynäshamn. Att vi ska träna friidrott i en lokal som inte är anpassad för friidrott och en utebana/arena som i stort sätt är trasig betyder att vi tränar med dåliga villkor året om. Detta är inte rättvist alls!

För det tredje gör bristen på bra träningsmöjligheter att vi tappar aktiva i klubben som är riktigt duktiga och som vill satsa på sporten. När de når en viss ålder och kan börja tävla i större tävlingar byter de till andra klubbar i Stockholmsområdet som har bättre lokaler och träningsförutsättningar.

Det senaste året har vi tappat två träningskompisar som varit riktigt duktiga och fått bra resultat i tävlingar. De har bytt till Huddinge eller Hammarby. Att vi inte har bra förutsättningar gör att Nynäshamn tappar duktiga atleter som representerar vår kommun i friidrottsvärlden. Dock är det inte så konstigt att de vill byta klubb när man åker runt till andra arenor runt om i Sverige och ser hur dålig vår arena faktiskt är i jämförelse.

Annons

Vi ber kommunen att snälla ge oss samma förutsättningar som andra klubbar genom att bygga en hall gjord för att träna friidrott. Fram tills dess vore det schysst om ni kunde fixa till belysningen på utebanan på Kvarnängen och ge oss möjlighet att se något!

Aktiva friidrottare i Ösmo Nynäs Friidrottsklubb:

Saga Ivarsson Linnér, 11 år

Nova Westman, 11 år

Meija Ivarsson Linnér, 14 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan