Annons

Annons

Annons

Insändare
Tråkig retorik när vi ifrågasätter “landsbygdsberedning”

Sorundanet Nynäshamns kommunparti riktar i en insändare kritik mot Kristdemokraterna.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Dessutom bryter KD:s förtroendevalda mot den uppförandekod som samtliga partier har ställt sig bakom i vår kommun", skriver Sorundanet.

Bild: Arkivbild

Annons

Med förvåning läser vi KD:s insändare i NP, 2023-05-04. Den innehåller otydliga påståenden och dessutom bryter KD:s förtroendevalda mot den uppförandekod som samtliga partier ställt sig bakom.

KD:s förtroendevalda har fel i sak med påståendet att “man” beslutade att inrätta en så kallad “landsbygdsberedning”. Det var M, L, C, KD och SD som gemensamt beslutade om ytterligare ett organ med politiker, som antingen är arvoderade eller som ska ha sammanträdesarvoden och kanske även ersättning för förlorad arbetsinkomst etcetera.

Denna “landsbygdsberedning” får inte ens fatta beslut, men kanske blir det ytterligare ett kommunalråd? Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti vill hellre lägga dessa skattemedel på kommuninvånarna på landsbygden i stället för på politikerarvoden.

Annons

Dessutom bryter KD:s förtroendevalda mot den uppförandekod som samtliga partier har ställt sig bakom i vår kommun genom att referera till oss och andra partier i oppositionen “som den samlade vänsteroppositionen”. Före valet arbetade partierna med “den politiska rollen” i möten och workshops, som skattebetalarna också har fått betala notan för. Det har resulterat i en uppförandekod, som samtliga partier, även KD, har ställt sig bakom. Det känns nu som bortslösade pengar, när KD:s förtroendevalda direkt bryter mot tre av de fem reglerna i överenskommelsen nämligen; “visa respekt för varandra”, “främja det goda samtalet” och “äga vårt samtalsklimat”.

Annons

Det är beklagligt om KD:s förtroendevalda tror att man bygger broar till samarbete genom att hänvisa till oss och andra partier i oppositionen, “som den samlade vänsteroppositionen”. Vi tillhör absolut oppositionen, men vi är ett helt självständigt parti. Det är våra medlemmar som på gruppmöten bestämmer hur våra ledamöter ska rösta i olika frågor. Det finns inte ens någon på en nivå ovanför vårt parti som kan påverka våra beslut. Detta skiljer sig från riksdagspartierna i vår kommun, där man på nationell nivå bestämmer inriktningen som avgör hur partierna ska rösta i många kommunala frågor, till exempel när det gäller att sälja ut kommunala hyresrätter.

Våra medlemmar röstdelar, det vill säga de röstar på oss i kommunalvalet och på olika partier i valen till riksdag och region. De har hört av sig och reagerat starkt emot det sätt som KD:s förtroendevalda uttryckt sig. Vad vi förstår, kommer de antagligen tänka sig för innan de röstar på KD i region- och riksdagsvalen efter insändaren från KD:s förtroendevalda.

En ordförande ska främja det goda samtalet och föra samman olika viljor, i detta fall politiska åsikter.  Ett tips till KD:s förtroendevalda när det gäller att skapa ett gott samtalsklimat och få väljarnas förtroende är att fokusera på att tala om för väljarna vad partiet vill och avstå från att tolka, recensera och förminska andra partier.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Lena Dafgård och Per Ranch

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan